Κοσμος

Χονγκ Κονγκ: Καρέ καρέ η επίθεση με μαχαίρι κατά διαδηλωτή

Μαινόμενο πλήθος ξυλοκόπησε τον δράστη - Έφοδος των αστυνομικών σε εμπορικό κέντρο - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα χημικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bloody knife attack after mall raids in Hong Kong

Ξύλο και δακρυγόνα στο Χονγκ Κονγκ, με πολιτικό ακτιβιστή να δέχεται επίθεση με μαχαίρι - Σκληρές εικόνες

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν εκ νέου την Κυριακή στο Χονγκ Κονγκ. Αυτήν τη φορά τα επεισόδια σημειώθηκαν στην ανατολική συνοικία Τάικου Σινγκ. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς μπροστά από εμπορικό κέντρο, ενώ δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες μεταξύ πολιτών. Πολύ γρήγορα η ένταση μεταφέρθηκε και στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών και ξυλοκόπησαν πολίτες, προχωρώντας σε τρεις συλλήψεις. Έξι άνθρωποι (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες) τραυματίστηκαν.

Ένας από τους τραυματίες είναι ο Άντριου Τσίου, πολιτικός ακτιβιστής υπέρ της Δημοκρατίας και πρωταγωνιστής στις κινητοποιήσεις για περισσότερες ελευθερίες και λιγότερη επιρροή από την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Η στιγμή της επίθεσης με μαχαίρι - Σκληρές εικόνες

Όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, ο Τσίου δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει μέρος του αυτιού του.

Μαινόμενο πλήθος ξυλοκόπησε άγρια τον δράστη. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTHK, ο δράστης μιλούσε μανδαρινικά (σ.σ. η πλέον ομιλούμενη γλώσσα στην ηπειρωτική Κίνα). Κάποια στιγμή η συζήτηση με τους διαδηλωτές «άναψε» και το συγκεκριμένο άτομο έβγαλε ένα μαχαίρι και εξαπέλυσε την επίθεσή του στον ακτιβιστή.

Μυρίζουν... μπαρούτι οι συνοικίες

Το Χονγκ Κονγκ βιώνει από τις αρχές Ιουνίου, σχεδόν καθημερινά όλο και πιο βίαιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την αυξανόμενη ανάμειξη του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις, απαιτώντας παράλληλα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Πρώην βρετανική αποικία, ο έλεγχος της οποίας επέστρεψε στην Κίνα το 1997, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει ελευθερίες άγνωστες στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με τον Βασικό του Νόμο (σ.σ. το Σύνταγμά του) όπως η ελευθερία της έκφρασης και της διαδήλωσης, καθώς και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ