Κοσμος

Το video που «πρόδωσε» το κρησφύγετο του Αμπού Αλ Μπαγκντάντι

Και σήμανε την αρχή του τέλους για τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι
Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι/© Youtube

Ποιο ήταν το μοιραίο λάθος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι που σήμανε την αρχή του τέλους για τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Την ώρα που ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές για την αμερικανική επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το πώς κατάφεραν οι Αμερικανοί να εντοπίσουν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους. Η αρχή του τέλους φαίνεται πως ήταν η επανεμφάνισή του σε video τον περασμένο Απρίλιο.

Με το Ισλαμικό Κράτος να πνέει τα λοίσθια, έχοντας χάσει όλα τα εδάφη στο Ιράκ και έχοντας εκδιωχθεί σχεδόν απ’ όλη τη συριακή επικράτεια, ο Αμπού Αλ Μπαγκντάντι επιχείρησε να ανορθώσει το ηθικό των μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Το ημερολόγιο έγραφε 30 Απριλίου και ο Νο1 καταζητούμενος εκτός ΗΠΑ είχε απευθύνει μήνυμα για πρώτη φορά έπειτα από 5 χρόνια.

Αυτό, όμως, φαίνεται πως ήταν και το μοιραίο του λάθος. Μέχρι την επανεμφάνισή του, και παρά τις αντικρουόμενες αναφορές, θεωρείτο νεκρός. Ακόμη και οι κάτοικοι στο χωριό Μπαρίσα όπου είχε στήσει το κρησφύγετό του, πίστευαν ότι πίσω από τους ψηλούς τοίχους του κτιριακού συγκροτήματος ζούσε ένας εκτοπισμένος πλούσιος έμπορος υφασμάτων που είχε εγκαταλείψει την εστία του λόγω του εμφυλίου πολέμου.

 

Η επανεμφάνισή του σήμανε συναγερμό στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Το μήνυμα εστάλη στους Κούρδους - συμμάχους, οι οποίοι άρχισαν να «σαρώνουν» τις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους στα βορειοδυτικά της Συρίας.

Θέλησε να αποδείξει ότι είναι ζωντανός

Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος της Global Risk International, Ντέιβιντ Ότο, μίλησε με μέλη των -υπό κουρδική ηγεσία- Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό αυτό.

«Ο Αλ Μπαγκντάντι προσπαθούσε να αποδείξει ότι είναι ζωντανός, αλλά αυτό τον πρόδωσε. Στάθηκε κατά κάποιο τρόπο η αιτία του θανάτου του. Άρχισαν να τον αναζητούν όταν εμφανίστηκε στο τελευταίο βίντεο» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Ανησυχούσε ότι οι περισσότεροι υπαρχηγοί του πίστευαν ότι είχε σκοτωθεί και γι’ αυτό βγήκε από την κρυψώνα του. Ήταν μια πηγή από τις κουρδικές δυνάμεις που γνώριζε ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του, το οποίο είχε σχέσεις με τις τουρκικές παραστρατιωτικές δυνάμεις. Έτσι κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη του. Τον αναζητούσαν επί δύο μήνες και πιστεύω ότι πριν από έναν μήνα εντόπισαν το κρησφύγετό του» πρόσθεσε ο Ότο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε την Πέμπτη τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι, γνωστοποιώντας ότι νέος αρχηγός είναι ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ