- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ διαφωνεί με τη «ζώνη ασφαλείας»
Κρίνει ότι έτσι θα καταπατηθεί η συριακή κυριαρχία
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απορρίπτει το σχέδιο Κραμπ-Καρενμπάουερ για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε χθες Πέμπτη την πρόταση που εισηγήθηκε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας φυλασσόμενη από τη διεθνή κοινότητα κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, κρίνοντας ότι θα καταπατούσε τη συριακή εθνική κυριαρχία.
«Η πρόταση κάνει λόγο περί αποκατάστασης της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή υπό διεθνή αιγίδα», ανέφερε ο σύρος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του.
«Αυτό σημαίνει πως η περιοχή αυτή θα τεθεί εκτός του ελέγχου και της εθνικής κυριαρχίας του συριακού κράτους, άρα θα μετατρέψει τον διαχωρισμό της σε πραγματικότητα στο πεδίο», πρόσθεσε.
Η Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει διευκρινίσει πως για να γίνει πραγματικότητα η ζώνη ασφαλείας, θα χρειαστεί έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα στρατεύματα που δυνητικά θα αναπτυχθούν για την προστασία της θα πρέπει να ανήκουν στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
Η Τουρκία εξαπέλυσε επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Η επίθεση ανεστάλη έπειτα από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Την 22α Οκτωβρίου η Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε μια συμφωνία στο Σότσι που προβλέπει κοινές περιπολίες σε περιοχές της Συρίας που έλεγχαν μέχρι πρότινος οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή.
Ο Άσαντ εξήρε τη ρωσοτουρκική συμφωνία, κάνοντας πάντως λόγο απλά για ένα «θετικό βήμα». Δεν καλύπτει πάντως «όλα» τα ζητήματα, πρόσθεσε, «με την έννοια ότι οι Τούρκοι δεν θα αποχωρήσουν αμέσως».
«Αλλά περιορίζει τη ζημιά και ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση αυτής της περιοχής στο μέλλον, στο άμεσο μέλλον, ελπίζουμε», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήταν προσκείμενο στο Ιράν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πόσταρε φωτογραφίες από κατεστραμμένα κτίρια
Tο λεωφορείο βγήκε από τον δρόμο κι έπεσε σε χαράδρα προτού πάρει φωτιά
Παραβίασαν εκατοντάδες email αξιωματούχων σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ, Βαλκάνια
9 νεκροί από το μακελειό στο σχολείο της νότιας Τουρκίας, ανάμεσά τους οκτώ συμμαθητές του
Η ανάρτηση στο Truth Social
Το χρονικό της υπόθεσης κακοποίησης
Τι καταγγέλλει η οικογένειά της
Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης
Eφόσον επιτευχθεί συμφωνία για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της σύγκρουσης
Θα δοκιμαστεί στην πράξη η αντοχή και η αυτονομία τους
Είχε διακοπεί η συμμετοχή της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2020
Ανάμεσα στους 4 που καταδικάστηκαν
Η ανάρτηση ήρθε λίγες ημέρες μετά από άλλη αντίστοιχη εικόνα
Ο 20χρονος κατέρρευσε μπροστά στην κάμερα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο από φίλους
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στο Ιράν ναυτικό αποκλεισμό
Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό
Συνεδρίαση απόψε στις 20:00, στο τραπέζι η εκεχειρία μετά από πέντε εβδομάδες πολέμου
Η υπόθεση προστίθεται στη μακρά λίστα cold cases που ξανανοίγουν χάρη στις νεότερες μεθόδους ανάλυσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.