Κοσμος

Ημέρα κρίσης για τον Ντόναλντ Τραμπ

Πρώτη σημαντική ψήφος στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του σε δίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον
Το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον / © EPA/ERIK S. LESSER

Πρώτη δοκιμασία για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Δημοκρατικούς. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει επί της διαδικασίας για την παραπομπή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να ψηφίσει εντός της ημέρας για το πώς θα συνεχιστεί η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση που θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα είναι διαδικαστική. Αφορά τη κλήτευση μαρτύρων, τα έγγραφα, τις καταθέσεις και το αν θα δοθεί με μία περισσότερο δημόσια εικόνα της διαδικασίας. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία ψήφος για το αν θα παραπεμφθεί ή όχι ο Αμερικανός πρόεδρος σε δίκη για το «σκάνδαλο» με την Ουκρανία.

Επίσης σήμερα κρίνονται και προσδιορίζονται τα δικαιώματα της νομικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι η πρώτη επίσημη δοκιμασία της στήριξης που χαίρει η εν λόγω έρευνα στην υπό των έλεγχο των Δημοκρατικών Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ερευνάται για την υπόθεση απόπειρας του να πιέσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξάγει έρευνα κατά του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του βασικού πολιτικού αντιπάλου του για τις εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των Δημοκρατικών για δυο λόγους, πρώτον, το 2020 είναι εκλογική χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές που διεκδικούν την επανεκλογή τους θα ρίξουν σε αυτό το μέτωπο τις προσπάθειες τους. Δεύτερον, όπως εκτιμά ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσάκ Σούμερ ο Τραμπ ενδέχεται να μην υπογράψει σχετικό νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που αν συμβεί όχι μόνο θα οδηγήσει στο λεγόμενο «λουκέτο» αλλά θα μπλοκάρει τη διαδικασία.

Στην ιστορία των ΗΠΑ μόνον δύο πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί κατ' αυτόν τον τρόπο - ο Αντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον 130 χρόνια αργότερα, το 1998.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ