Κοσμος

«Χάθηκε» το Σίδνεϊ: Ο καπνός από τις πυρκαγιές κάλυψε τα πάντα

Ορατότης μηδέν στην πόλη, καθώς οι πύρινες γλώσσες καίνε τα πάντα στο περασμά τους - «Μείνετε σπίτι», η συμβουλή των αρχών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sydney blanketed in thick layer of smoke haze | ABC News

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Σίδνεϊ, καθώς ο άνεμος σπρώχνει προς τις συνοικίες τον καπνό από τις πυρκαγιές.

Δεν έβλεπαν μπροστά τους κάτοικοι και επισκέπτες του Σίδνεϊ. Πυκνό σύννεφου καπνού είχε καλύψει τα πάντα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, καθώς οι πυρκαγιές στην ύπαιθρο μαίνονται ανεξέλεγκτες. Οι αρχές εξέδωσαν οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες οι κάτοικοι που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, καλό θα ήταν να αποφύγουν τις μετακινήσεις και κάθε υπαίθρια σωματική δραστηριότητα.

«Αν θέλετε αληθινά να αποφύγετε τον καπνό, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε στο σπίτι σας και να κλείσετε τις πόρτες και τα παράθυρά σας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ρίτσαρντ Μπρουμ.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ποιότητα του αέρα είναι «κακή» και η συγκέντρωση μικροσωματιδίων είναι μεγαλύτερη από αυτήν που παρατηρείται σε πόλεις όπως η Μπανγκόκ, η Τζακάρτα και το Χονγκ Κονγκ. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα, καθώς ο άνεμος συνεχίζει να σπρώχνει τον καπνό σε συνοικίες της πόλης.

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη. Οι περιοχές που καίγονται, βρίσκονται σε απόσταση 400 χλμ. βόρεια του Σίδνεϊ.

Άγνωστη η τύχη εκατοντάδων κοάλα

Υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες νεκρά κοάλα, καθώς η φωτιά πέρασε από τμήματα γης όπου υπάρχουν πληθυσμοί του συγκεκριμένου μαρσιποφόρου.

Η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε από κεραυνό το περασμένο Σάββατο και λόγω των ανέμων να πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Επί ποδός ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Bushfire emergency as fire threatens homes on NSW north coast | ABC News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ