Κοσμος

Το Facebook υποχώρησε και πληρώνει το πρόστιμο

580.000 ευρώ για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και τα προσωπικά δεδομένα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Facebook δέχτηκε να πληρώσει το πρόστιμο για το «Cambridge Analytica» στη ρυθμιστή αρχή της Βρετανίας.

Το Facebook συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο των 580.000 ευρώ για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Βρετανών πολιτών. Είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί από την  Αρχή Προστασίας Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και με την καταβολή του τερματίζεται μια δικαστική διαμάχη μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής και του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που κράτησε έναν χρόνο.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ τον Ιούλιο του 2018. Για πρώτη φορά η Αρχή ανακοίνωσε δημοσίως τις προθέσεις χωρίς να δώσει το περιθώριο στην εταιρεία να απαντήσει ή να αντιδράσει. Το επίσημο πρόστιμο εκδόθηκε τρεις μήνες μετά τον Οκτώβριο του 2018.

Το Facebook απάντησε εφεσιβάλλοντας την απόφαση. Έναν χρόνο μετά υποχώρησε σε διακανονισμό και ανακοίνωσε ότι «εύχεται να μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να ερευνήσει το σκάνδαλο της Cambridge Analytica». 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε έρθει αντιμέτωπος με ερωτήματα τόσο από τους Αμερικανούς βουλευτές όσο και από τους ευρωβουλευτές όσον αφορά στο πώς η συμβουλευτική εταιρεία είχε αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα 87 εκατ. χρηστών του κοινωνικού δικτύου.