Κοσμος

Συρία: Απόδραση Γερμανών τζιχαντιστών - Τι υποστηρίζει το Βερολίνο

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας ενημέρωσε μέλη της Μπούντεσταγκ για το τι πραγματικά ισχύει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συριακός εμφύλιος
Συριακός εμφύλιος/ ©EPA/YOUSSEF BADAWI

Η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας αποκάλυψε τι πραγματικά ισχύει με τους Γερμανούς τζιχαντιστές που κρατούνται σε φυλακές στη βόρεια Συρία.

Η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας (BND), επιβεβαίωσε την Τρίτη την είδηση πως τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τα οποία έχουν τη γερμανική υπηκοότητα ή διέμεναν στη Γερμανία, παραμένουν φυλακισμένα στη βόρεια Συρία. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Μπρούνο Καλ, ανέφερε την είδηση ενώπιον μελών της Μπούντεσταγκ.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, οι μαχητές που είναι γνωστοί σε εμάς δεν απέδρασαν» διαβεβαίωσε ο Καλ. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως η κατάσταση έχει αλλάξει αφότου άρχισε η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής έχουν αποδράσει μόνο μερικές γυναίκες, που κρατούνταν σε καταυλισμούς για τους συγγενείς τζιχαντιστών του ΙΚ, διευκρίνισε ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Πρέπει όμως να αναμένεται ότι θα γίνουν προσπάθειες απόδρασης πολλών ακόμη από φυλακές και καταυλισμούς, συμπλήρωσε.

Η επιστροφή μεμονωμένων, εμπειροπόλεμων τρομοκρατών στη Γερμανία δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί, επισήμανε ο Μπρούνο Καλ. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) απευθύνουν εδώ και καιρό εκκλήσεις στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων κρατών να επαναπατρίσουν το ταχύτερο τζιχαντιστές του ΙΚ που έχουν την υπηκοότητά τους. Μέχρι σήμερα, πάντως, έχουν μεταφερθεί στη Γερμανία μόνο λίγα παιδιά τζιχαντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ