Κοσμος

Βρετανία: Πιέσεις Τζόνσον σε Εργατικούς για πρόωρες εκλογές

Τι λένε πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
boris-johnson2
Ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων © EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

H Ντάουνινγκ Στριτ αφήνει να εννοηθεί ότι θα στήριζε ένα σχέδιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για πρόωρες εκλογές.

H Ντάουνινγκ Στριτ αφήνει να εννοηθεί ότι θα στήριζε ένα σχέδιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που θα επιτρέψει εκλογές το Δεκέμβριο, εάν οι Εργατικοί αρνηθούν να στηρίξουν την πρόταση του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου, η κυβέρνηση θα μπορούσε εναλλακτικά να εισάγει ένα νομοσχέδιο σχεδόν ίδιο με αυτό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ώστε να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον χρειάζεται την υποστήριξη των Εργατικών για να κερδίσει πλειοψηφία των δύο τρίτων για εκλογές βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ωστόσο αρνείται να τον στηρίξει τη στιγμή μάλιστα που το σενάριο του άτακτου Brexit είναι ακόμα στο τραπέζι.

Το Σαββατοκύριακο, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τον Τζόνσον να αλλάξει το νόμο που θα επιτρέψει εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου, κάτι που θα χρειαζόταν μόνο μία απλή πλειοψηφία στη Βουλή.

Εάν οι Εργατικοί δεν στηρίξουν το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον, τότε η κυβέρνηση θα καταθέσει αύριο στη Βουλή ένα νομοσχέδιο παρόμοιο με αυτό των Δημοκρατικών.

«Αυτή η Βουλή έχει επανειλημμένα αποτύχει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εκατομμύρια οικογένειες και επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν σχεδιασμό, λόγω των καθυστερήσεων. Χρειαζόμαστε μια καινούρια Βουλή μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε να γίνει το Brexit τον Ιανουάριο και να προχωρήσει η χώρα μπροστά», δηλώνουν πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ελιγμός του Μπόρις Τζόνσον θέτει σε δίλημμα τους Εργατικούς για τη στάση τους στην ψηφοφορία, ενώ στελέχη σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια επαναφορά της συνεργασίας των Τόρις με τους Φιλελεύθερους του 2010.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ