Κοσμος

ΝτόναλντΤραμπ: Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός

Ο αλ Μπαγκντάντι «πέθανε σαν σκύλος. Πέθανε σαν δειλός»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ / © EPA/Chris Kleponis

Η ανακοίνωση γίνεται στην Αίθουσα Υποδοχής Διπλωματών του Λευκού Οίκου, όπου ο Τραμπ ανακοίνωσε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατού της Τουρκίας και των Κούρδων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δίνει συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αμερικανική επιχείρηση εξουδετέρωσης του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. 

«Ο Αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευχαρίστησε τη Ρωσία, τη Συρία, την Τουρκία και τις δυνάμεις των κουρδικών πολιτοφυλακών για τη συνδρομή τους σε αυτήν την κρίσιμη και επιτυχημένη επιχείρηση. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο σύνολό τους. «Πέθανε σαν σκύλος, πέθανε σαν δειλός». Διευκρίνισε ότι ο αρχηγός του ISIS πέθανε κλαίγοντας και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τριών παιδιών. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο οι κουρδικές δυνάμεις συνέδραμαν με χρήσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό του ηγέτη των τζιχαντιστών. Ερωτηθείς εάν βοήθησε η Τουρκία ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε καταφατικά. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε επίσης ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δεν συνδέεται με την εν λόγω επιχείρηση. 

«Χθες το βράδυ οι ΗΠΑ έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης τον Νο1 τρομοκράτη. Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός. Ηταν ο ιδρυτής του Ισλαμικού Κράτους. Οι αμερικανικές δυνάμεις έφεραν σε πέρας μια μια δύσκολή και επικίνδυνη επιχείρηση στη βορειδυτική Συρία. Ήταν απίστευτοι. Ουδείς από τους Αμερικανούς σκοτώθηκε. Σκοτώθηκε αφού έφθασε στο τέλος ενός τούνελ κλαίγοντας. 11 παιδιά γλίτωσαν. Όσοι έμειναν με τον Μπαγκντάντι στο τούνελ πήρε μαζί του τρία παιδιά – σκοτώθηκαν. Τον κυνήγησαν τα σκυλιά μας. Πυροδότησε γιλέκο και σκοτώθηκε μαζί με τα παιδιά του. Το σώμα του διαλύθηκε, αλλά οι εξετάσεις απέδειξαν ότι ήταν αυτός. Ήμασταν επί δύο ώρες στο κρησφύγετό του και συλλέξαμε στο τέλος της επιχείρησης πολύτιμες πληροφορίες. Το χέρι μας φθάνει πολύ μακριά. Όπως ξέρετε προ μηνών εξοντώσαμε τον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα. Οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. Αυτά τα άγρια θηρία δεν θα γλιτώσουν τη μοίρα τους και την τελική κρίση του Θεού. Ο Μπαγκντάντι κατεζητείτο πολύ πριν αναλάβω τα ηνία. Εξολοθρεύσαμε το χαλιφάτο του και τα σημερινά συμβάντα θυμίζουν ότι θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τέλους. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τρομαγμένα κουτάβια, σε άλλες σκληροί δήμιοι».

«Ήταν ένας αρρωστημένος αχρείος άνθρωπος και τώρα έφυγε», δήλωσε ο Τραμπ. «Ο φονιάς, που προσπαθούσε τόσο σκληρά να εκφοβίσει άλλους, πέρασε τις τελευταίες στιγμές του στον απόλυτο φόβο, πανικό και τρόμο, τρομοκρατημένος από τις αμερικανικές δυνάμεις που έρχονταν εναντίον του», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σχολιάζει πως πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του Τραμπ σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει έρευνα την οποία προωθούν οι Δημοκρατικοί για την παραπομπή του. Το πρακτορείο σημειώνει πως ο φόνος του Μπαγκντάντι, που μπορεί τελικά να είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Τραμπ στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, θα βοηθήσει τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο να φανεί ισχυρός καθώς δίνει μάχη κατά της έρευνας σε βάρος του που άρχισαν οι Δημοκρατικοί τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι οι τζιχαντιστές υπέστησαν πολλές απώλειες, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχασαν κανέναν. «Αυτό είναι απίστευτο. Φανταστείτε το». «Δεν υπήρξε καμιά απώλεια αμερικανικού προσωπικού κατά την επιχείρηση. Ενώ μεγάλος αριθμός μαχητών και συντρόφων του Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν μαζί του», δήλωσε.

Trump confirms death of ISIS leader Abu Bakr al-Baghdadi

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ