Κοσμος

Θα γίνει η λέξη «bitch» παράνομη στη Μασαχουσέτη;

Η ποινή μπορεί να φτάσει τους έξι μήνες φυλάκισης και το πρόστιμο των 200 δολαρίων

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Daniel Hunt προωθεί ένα νομοθέτημα βάσει του οποίου η λέξη «bitch» μπορεί να κριθεί προσβλητική και παράνομη

Η χρήση της λέξης «bitch» (σκύλα) στις ΗΠΑ είναι αρκετά συνηθισμένη. Το καταλαβαίνεις με το που δεις μία αμερικάνικη σειρά ή ταινία ή όταν ακούσεις δυο-τρία κομμάτια της Rihanna, ενώ συχνά η λέξη χρησιμοποιείται περισσότερο ως τρόπος προσφώνησης ενός ατόμου με το οποίο έχεις οικειότητα, παρά ως βρισιά.

Δεν είναι, λοιπόν, παράλογες οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης απέναντι στη νομοθεσία που προσπαθεί να περάσει ο Daniel Hunt. Το Δημοκρατικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρότεινε να ισχύσει στη Μασαχουσέτη το «Νομοθέτημα αναφορικά με τη χρήση προσβλητικών λέξεων», το οποίο στην ουσία καθιστά τη λέξη «bitch» παράνομη. Συγκεκριμένα, το προτασσόμενο νομοθέτημα αναφέρει: «Ένα άτομο που χρησιμοποιεί τη λέξη “bitch” για να απευθυνθεί σε ένα άλλο άτομο ώστε να παρενοχλήσει, ενοχλήσει, υποβιβάσει ή εξευτελίσει το άλλο άτομο θα πρέπει να θεωρείται ως ένα άτακτο άτομο λόγω της παραβίασης αυτής της παραγράφου και θα πρέπει να υπόκειται στις ορισμένες ποινές. Μία παραβίαση αυτής της υποπαραγράφου είναι δυνατόν να καταγγέλλεται από το άτομο στο οποίο απευθύνθηκε η προσβλητική γλώσσα ή από κάποιον μάρτυρα του περιστατικού».

Στην περίπτωση που το νομοθέτημα περάσει από τη Βουλή, οι παραβάτες του θα πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο των 150$, ενώ σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος θα τιμωρούνται με φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο ύψους 200$. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το νομοθέτημα δεν θα μπει ποτέ πραγματικά σε λειτουργία. Τα δικαστήρια θα το μπλοκάρουν ως αντισυνταγματικό, αφού η Πρώτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος προστατεύει την ελευθερία του λόγου, οπότε και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να χρησιμοποιεί αν θέλει τη λέξη «bitch».   

Γιατί, λοιπόν, ο Daniel Hunt προσπαθεί να προωθήσει ένα νομοθέτημα, το οποίο οι περισσότεροι χλευάζουν και στο τέλος δεν θα ισχύσει ποτέ; Διότι δεν πρόκειται για δική του πρωτοβουλία, αλλά μίας πολίτη της Μασαχουσέτης. Στην πολιτεία, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να προτείνει νομοθεσίες, μέσω των εκλεγμένων νομοθετών της. Έτσι, έγινε και σε αυτή την περίπτωση.

Αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο στους αμερικανούς πολίτες, ούτε και στους πολιτικούς αντιπάλους του βουλευτή. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος κατακρίνει όσους τον ειρωνεύονται και απαιτούν την απόσυρση της πρότασής του. «Είναι αστείο και ειρωνικό πως η συνταγματική πρόβλεψη που επιτρέπει σε αυτή την ψηφοφόρο ένα μέσο στην ελευθερία του λόγου και πρότασης της ιδέας της έχει δεχθεί τόση μεγάλη αντίσταση από ανθρώπους που λένε ότι αυτό το νομοθέτημα θάβει την ελευθερία του λόγου. Είναι σημαντικό, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με το νομοθέτημα που προτείνεται, να τιμήσουμε το χρέος μας να εκπροσωπήσουμε τους ψηφοφόρους μας και να επιτρέψουμε να ακουστούν οι φωνές τους», αναφέρει ο ίδιος στη Washington Post.