Κοσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον πάει για εκλογές

Τη Δευτέρα το ψήφισμα στη Βουλή - Στις 12 Δεκεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες - Και επιστολή στον Κόρμπιν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον / © EPA/JESSICA TAYLOR

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μεταδίδει ότι τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα καταθέσει ψήφισμα τη Δευτέρα με το οποίο θα ζητά από τη Βουλή των Κοινοτήτων να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές σύμφωνα με πηγές της πολιτικής συντάκτριας του Sky News, Μπεθ Ρίγκμπι. 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μόλις επιβαβίωσε το Sky News. Ανακοίνωσε ενώπιον των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων ότι σκοπεύει να ζητήσει τη διενέργεια εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. 

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθυστέρησης του Brexit και «αυτή η καθυστέρηση ενδέχεται να συνεχιστεί για μακρύ χρονικό διάστημα, διότι η ΕΕ θα απαντήσει στο αίτημα του κοινοβουλίου και θα συμφωνήσει με την παράταση».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θέλει να είναι υπεύθυνος απέναντι στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Οι βουλευτές θα έχουν αρκετό χρόνο να συζητήσουν το νομοσχέδιο επί της Συμφωνίας Αποχώρησης εάν συμφωνήσουν με τη διενέργεια των γενικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου».  
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών για να διενεργήσει εκλογές. Το κόμμα των Εργατικών δεν πρόκειται να πει το «ναι» εάν πρώτα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δώσει μια νέα παράταση για το Brexit. 

Αυτήν την ώρα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψηφίζουν τροπολογίες πάνω στην Ομιλία της Βασίλισσας πριν συνεχίσουν με την ψήφιση επί του συνόλου της ομιλίας.

MPs to debate Queen's speech in parliament – watch live

Επιβεβαιώση και στο BBC 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, μόνο εάν συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και προέτρεψε το κόμμα των Εργατικών να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση.

Σύμφωνα με το BBC, εάν η παράταση του Brexit δοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι στη Βουλή τη συμφωνία του για την αποχώρηση. Αλλά εάν η παράταση δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα επιδιώξει μία ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με την πρόταση οι εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που το κόμμα των Εργατικών συμφωνήσει στις εκλογές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει την συμφωνία από τη Βουλή πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία, στις 6 Νομεβρίου.

Η επιστολή του Μπόρις στον Τζέρεμι

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Μπόρις Τζόνσον γνωστοποιεί ότι έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Η επιστολή αναφέρει; «Έγραψα στον Τζέρεμι Κόρμπιν; αυτό το κοινοβούλιο πρέπει να τελειώνει με το Brexit ΤΩΡΑ, διαφορετικά ένα νέο κοινοβούλιο πρέπει να το κάνει για να προχωρήσει η χώρα». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ