Κοσμος

Ψάχνουν στοιχεία για τον Κατακλυσμό του Νώε σε αρχαιοελληνικά πλοία

Η «νεκρή ζώνη» στη Μαύρη Θάλασσα και το ναυάγιο ανοικτά της Βουλγαρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρχαιοελληνικό ναυάγιο στη Μαύρη Θάλασσα
Αρχαιοελληνικό ναυάγιο στη Μαύρη Θάλασσα/© blackseamap.com

Πώς τα κουφάρια αρχαιοελληνικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μπορούν να κρύβουν απαντήσεις για τον Κατακλυσμό του Νώε.

Τα ναυάγια 60 αρχαιοελληνικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μπορούν να κρύβουν τα στοιχεία για να λυθεί ο γρίφος του Μεγάλου Κατακλυσμού που περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη, σύμφωνα με επιστήμονες. Τα κουφάρια των πλοίων βρίσκονται σε βάθος 300 μέτρων, σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της πόλης Νεσέμπαρ (Βουλγαρία).

Με την κωδική ονομασία «νεκρή ζώνη», η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς λόγω του μειωμένου οξυγόνου, ο ξύλινος σκελετός τους είναι σχεδόν ανέπαφος. Όπως μετέδωσε το BBC, υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν ότι ο κατακλυσμός ξεκίνησε στη Μαύρη Θάλασσα πριν από 7.600 χρόνια.

Ειδικότερα, στο βιβλίο τους με τίτλο «Ο Κατακλυσμός του Νώε», που κυκλοφόρησε το 2000, οι συγγραφείς Γουίλιαμ Ράιν και Γουόλτερ Πίτμαν υποστήριζαν ότι πριν από 20 χιλιετίες η Μαύρη Θάλασσα ήταν μια «λίμνη γλυκού νερού», καθώς μια λωρίδα γης τη διαχώριζε από τη Μεσόγειο. Στα τέλη της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων αυτή η χερσαία ζώνη εξαφανίστηκε, καθώς το λιώσιμο των πάγων στους δύο Πόλους της Γης οδήγησε στην άνοδο της στάθμης στη Μεσόγειο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όταν «έσπασε» αυτή η λωρίδα γης, η ορμή των υδάτων ήταν 200 φορές μεγαλύτερη από εκείνη στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

black-sea-ship.jpg

Οι ερευνητές του Black Sea Maritime Archaeology Project ευελπιστούν ότι τα υποβρύχια δείγματα εδάφους που ελήφθησαν από τον πυθμένα κοντά στο ναυάγιο θα συμβάλουν στο να δοθούν απαντήσεις αναφορικά με τη θεωρία αυτή.

black-sea-ships23423.jpg
© blackseamap.com

Όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ονόματι Τζον Άνταμς, ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί αν πράγματι σημειώθηκε ένα πλημμυρικό φαινόμενο με τις καταστροφικές συνέπειες που περιγράφονται στα σχετικά εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης ή αν η άνοδος των υδάτων σημειώθηκε σταδιακά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ