Κοσμος

Παραολυμπιονίκης έδωσε τέλος στη ζωή της με ευθανασία

Τι είχε πει για τη μάχη με την ασθένεια από την οποία έπασχε

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Παραολυμπιονίκης Marieke Vervoort έδωσε τέλος στην ζωή της με ευθανασία. Τι είχε πει για την ασθένεια από την οποία έπασχε.

Η Βελγίδα παρολυμπιονίκης Marieke Vervoort τερμάτισε τη ζωή της με ευθανασία σε ηλικία 40 ετών. Η Vervoort, η οποία κέρδισε χρυσό και ασημένιο μετάλλιο στους Παρολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και δύο ακόμα μετάλλια στο Ρίο το 2016, έπασχε από μία ανίατη εκφυλιστική μυϊκή νόσο.

Η ευθανασία είναι νόμιμη στο Βέλγιο. Σύμφωνα με το BBC, το 2008 η Vervoort είχε υπογράψει έγγραφα τα οποία θα της επέτρεπαν μία μέρα να τερματίσει τη ζωή της. Δήλωση των αρχών της πόλης Diest ανέφερε ότι η αθλήτρια έκανε χρήση του δικαιώματός της την Τρίτη το βράδυ.  

Η ασθένεια από την οποία έπασχε η Vervoort της προκαλούσε διαρκή πόνο, κρίσεις και παράλυση στα πόδια της, ενώ την εμπόδιζε και να κοιμηθεί. Σε συνέντευξή της στο BBC Radio 5 η ίδια είχε πει: «Μπορεί να αισθάνομαι πολύ, πολύ άσχημα, να παθαίνω επιληψία, να φωνάζω από τον πόνο, να χρειάζομαι πολλά παυσίπονα όπως βάλιουμ και μορφίνη. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πώς είναι δυνατόν να έχω τόσο καλές επιδόσεις και να χαμογελάω με όλο τον πόνο και την φαρμακευτική αγωγή που τρώνε τους μύες σου. Για μένα, οι αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο είναι ένα είδος φάρμακου».

Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι είχε υπογράψει έγγραφα ευθανασίας μετά τους παρολυμπιακούς του Ρίο είπε: «Δίνει μια αίσθηση ανακούφισης στους ανθρώπους. Ξέρω πότε θα είναι αρκετό για μένα, έχω τα χαρτιά».