Κοσμος

Αποκάλυψαν σε συγγενείς νεκρών γιατί συνετρίβη το Boeing 737 Max

Το αεροπορικό δυστύχημα με τους 189 νεκρούς - «Ξήλωσαν» τον εκτελεστικό διευθυντή στο τμήμα εμπορικών αεροσκαφών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εμπειρογνώμονες μίλησαν σε συγγενείς νεκρών για το τι τελικά έφταιξε και συνετρίβη το Boeing 737 Max στην Ινδονησία.

Μηχανικά προβλήματα και σχεδιαστικά σφάλματα οδήγησαν στη συντριβή του Boeing 737 Max της Lion Air τον Οκτώβριο του 2018. Αυτό είπαν το πρωί της Τετάρτης Ινδονήσιοι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων στις οικογένειες των θυμάτων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος.

Ανάμεσα στους παράγοντες που συνέβαλαν στη συντριβή του νέου επιβατικού αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων της Boeing -η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 189 επιβαίνοντες- ήταν οι λανθασμένες εκτιμήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας όσον αφορά στο:

α) πώς λειτουργεί το αυτόματο σύστημα αποφυγής απώλειας στήριξης MCAS και

β) πώς αλληλεπιδρούν με αυτό οι πιλότοι.

Όπως διαπιστώθηκε, η υπερβολική εξάρτηση του συγκεκριμένου συστήματος από έναν και μόνο αισθητήρα γωνίας πτήσης κάνουν αυτόν τον τύπο αεροσκάφους «ευάλωτο», πολύ περισσότερο διότι ο αισθητήρας του συγκεκριμένου αεροπλάνου είχε ρυθμιστεί λάθος κατά τη διάρκεια επισκευής του που είχε γίνει λίγο καιρό πριν από το δυστύχημα.

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρος ο στόλος των 737 Max σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καθηλωθεί στο έδαφος μετά το δεύτερο δυστύχημα αεροσκάφους ίδιου τύπου, το οποίο είναι πολύ πιθανό να συνδέεται επίσης με το MCAS, τον Μάρτιο του 2019 στην Αιθιοπία, όπου έχασαν τη ζωή τους 157 άνθρωποι.

Boeing: Απομακρύνθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο Κέβιν ΜακΆλιστερ, εκτελεστικός διευθυντής στο τμήμα των εμπορικών αεροσκαφών της εταιρείας (Boeing Commercial Airplanes -BCA). Η απομάκρυνσή του έγινε την Τρίτη. Πρόκειται για την πρώτη αποχώρηση υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα με τα αεροσκάφη, τύπου 737 Max. Σύμφωνα με την Boeing, τα καθήκοντα του ΜακΆλιστερ αναλαμβάνει άμεσα ο βετεράνος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Σταν Ντιλ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το τμήμα παγκόσμιων υπηρεσιών της Boeing.

Πηγή, πάντως, στο εσωτερικό της εταιρείας, χαρακτήρισε τον ΜακΆλιστερ «αποδιοπομπαίο τράγο», τονίζοντας ότι ανέλαβε τη διοίκηση της BCA, όταν το 737 Max βρισκόταν στα τελευταία στάδια ανάπτυξης.

Ποιος είναι ο νέος CEO

Ο νέος εκτελεστικός διευθυντής εργάζεται για την Boeing από το 1986. Το 2017 ανέλαβε την ηγεσία του τμήματος παγκόσμιων υπηρεσιών της εταιρείας, το οποίο θέτει προς πώληση στοιχεία ανάλυσης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εκπαίδευσης στις αεροπορικές εταιρείες.

Ο Ντιλ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την πρόκληση να βρει τρόπο για να επιστρέψει στην «ενεργό δράση» ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές παραδόσεις που ήταν να γίνουν, έχουν μπει «στον πάγο», ενώ ζήτημα παραμένει η αύξηση του ρυθμού παραγωγής του αεροσκάφους, όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

Παράλληλα, ο Ντιλ καλείται να λάβει αποφάσεις για την τύχη του νέου αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων (NMA) της εταιρείας, το οποίο «επισκιάστηκε» από την κρίση των 737 Max.

Σε διαχειριστικό επίπεδο πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες κρίσεις που περνά η Boeing, με σημαντικές συνέπειες στους οικονομικούς ισολογισμούς.