Κοσμος

Νέο πλήγμα για τον Τζόνσον - Ένα ακόμα «όχι» από τη Βουλή των Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος Τζακ Μπέρκοου είπε «όχι» στην ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζακ Μπέρκοου
Τζακ Μπέρκοου / © EPA/UK PARLIAMENTARY

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή της κρίσιμης σημερινής ψηφοφορίας πάνω στη Συμφωνία Αποχώρησης.

O πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζακ Μπέρκοου, δεν έδωσε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας τη δυνατότητα της διεξαγωγής της μίας και κρίσιμης ψηφοφορίας. Ο πρόεδρος της Βουλής των οινοτήτων τόνισε ότι στην ουσία το ψήφισμα είναι ίδιο.

«Η απόφαση μου είναι ότι το ψήφισμα Τζόνσον δεν θα συζητηθεί σήμερα γιατί θα ήταν μια επανάληψη της διαδικασίας του Σαββάτου και θα συνιστούσε απειθαρχία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και διευκρίνιση «τα δύο ψηφίσματα ήταν κατ' ουσίαν ίδια».

Πρόσθεσε ότι αποφάσισε «να μην συζητηθεί σήμερα η πρόταση», δεδομένου ότι οι κανόνες ορίζουν πως το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να συζητείται αενάως κατά την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Μπέρκοου, η κυβέρνηση θα μπορούσε πρώτα να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει τη νομοθεσία που απαιτείται για την αποχώρηση από την ΕΕ, αντί να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με ένα «ναι» ή «όχι» τη Συμφωνία.

Όπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο εγκαίρως ώστε να αποχωρήσει η χώρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «απογοητεύτηκε» με την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η ενέργεια του προέδρου της Βοουλής αρνείται στην κυβέρνηση την ευκαιρία να υλοποιήσει τη βούληση του βρετανικού λαού. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση τη νομοθεσία για το Brexit αυτήν την εβδομάδα.

Boris Johnson's Brexit deal is discussed in house of commons – watch live


Το κόμμα των Εργατικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει τροπολογίες για ένα πιο ήπιο Brexit και άλλες που θα υποχρεώσουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την συμφωνία του. Για το σκοπό αυτό αναζητά συμμάχους που θα στηρίξουν τις προτάσεις του, ανάμεσα στους οποίους τους αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, αλλά και το DUP, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού.

Το Σάββατο οι βουλευτές μπλόκαραν τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού για την ψηφοφορία, αναγκάζοντας τον Μπόρις Τζόνσον να στείλει ανυπόγραφη επιστολή με αίτημα παράτασης στους Ευρωπαίους. Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Κομισιόν να εγκρίνει μια νέα παράταση για το Brexit. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ