- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γιούνκερ για το ενδεχόμενο απόρριψης της συμφωνίας για το Brexit
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί το Σάββατο να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ


Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε το βράδυ χθες Πέμπτη ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη», επισήμανε ο Γιούνκερ στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι 27 έδωσαν χθες πράσινο φως στην in extremis συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύονταν οι δύο πλευρές ως την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να εξασφαλίσει την έγκριση της από το κοινοβούλιο της χώρας του. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την συμφωνία για το Brexit
Η αβεβαιότητα παραμένει καθώς το ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, σύμμαχος-κλειδί των Συντηρητικών του Τζόνσον με 10 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζει να αρνείται να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία για το διαζύγιο.
Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΗΒ, παρότρυνε τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να «απορρίψουν» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.
Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Σάββατο. Ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασαν το DUP και οι Εργατικοί καθιστά απίθανη την έγκριση του κειμένου.
Το ΗΒ αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου. «Εάν υποβληθεί αίτημα αναβολής [της ημερομηνίας του Μπρέξιτ] θα διαβουλευθώ με τα κράτη μέλη για το πώς θα αντιδράσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η εξεύρεση συμφωνίας «σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάποια παράταση» της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το αίτημα νέας αναβολής, εάν θεωρηθεί απαιτηθεί τέτοια, θα πρέπει να υποβληθεί από τον Τζόνσον, που όμως έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά την πολιτική αναταραχή η οικονομία της χώρας παραμένει σταθερή
Με φόντο τις περικοπές του DOGE του Μασκ
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δεν άφησε ασχολίαστες τις νέες αναφορές του Τραμπ
Καθώς η διαμάχη τους εκδικάζεται
Ο αντιπρόσωπος είναι σκληρός Τραμπικός
Ήταν σαν να προσπαθούσε να μας πει «ελάτε εδώ», περιγράφει ένας εκ των αστυνομικών
Με φόντο τις απειλές Τραμπ στην Ε.Ε
Δήλωσε ότι είναι «πρόθυμος» να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του
Δράστες η μητριά και ο πατέρας της
Δεν προβλέπεται ανανέωση των συμβάσεων εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους
Τα κοινά τους σύνορα μήκους 1000 χιλιομέτρων είναι κλειστά και βαριά στρατιωτικοποιημένα
Επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες και τα γονίδιά της
Λόγω αδυναμίας πληρωμών φόρων
Zητά περισσότερες λεπτομέρειες «καταρχάς»
Σφραγίστηκαν τα γραφεία δυο βοηθών ευρωβουλευτών
Τα στοιχεία νέας μελέτης φτάνουν...γύρω στο 600 μ.Χ
Μετά από παράπονα χρηστών και υπαλλήλων
O πρώτος Ασιάτης πρώην αρχηγός κράτους που συλλαμβάνεται μεταξύ άλλων
Αναμονή για την επιστροφή των Γουίλιαμς και Γουίλμορ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.