Κοσμος

Συρία: Ο στρατός του Άσαντ μπήκε στο Κομπάνι

Συνοδεία ρωσικών δυνάμεων και υπό το βλέμμα των Κούρδων υπερασπιστών της πόλης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κούρδος μαχητής στη Συρία
Κούρδος μαχητής στη Συρία/ ©EPA/Ahmed Mardnli

Στρατεύματα του Μπασάρ αλ-Άσαντ μπήκαν στο Κομπάνι, έχοντας στο πλευρό τους ρωσικές δυνάμεις.

Ο συριακός στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, μαζί με ρωσικές δυνάμεις, εισήλθαν στην πόλη Κομπάνι, ανέφερε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο πηγές στην περιοχή. Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στη συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι -υπό κουρδική ηγεσία- Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και η Δαμασκός.

Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές της μεθορίου Συρίας - Τουρκίας, προκειμένου αυτά να βοηθήσουν στην απόκρουση της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε μεταδώσει ότι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στο βόρειο τμήμα της χώρας και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι, ωθώντας προς τα ανατολικά τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Live from Turkish-Syrian border as Syria’s troops advance towards Turkish forces (Pt. 2)

Μαίνονται οι μάχες Κούρδων και Τούρκων

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις των Κούρδων μαχητών με τις τουρκικές δυνάμεις στη Ρας αλ Άιν, η οποία αποτελεί πόλη-κλειδί για τα σχέδια της Άγκυρας να εφαρμόσει μία ζώνη ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα. 

Ο -υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ- ανακοίνωσε την Τετάρτη πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκκα όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν την αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Στις 16 Οκτωβρίου 2019 αποσυρθήκαμε από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της Lafarge, από την Ράκα και από την Τάκμπα» εξήγησε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς με ανάρτηση στο Τwitter.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ