Κοσμος

Ποια είναι η γυναίκα που τιμά σήμερα με doodle η Google

Τι έκανε και μνημονεύεται ακόμη στα βιβλία ιστορίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To doodle της Google για τη Βάντα Ρουτκίεβιτς
To doodle της Google για τη Βάντα Ρουτκίεβιτς

Αφιερωμένο σε μια γυναίκα που έγραψε ιστορία το σημερινό doodle της Google.

Στην Πολωνή Βάντα Ρουτκίεβιτς είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή μετά το Έβερεστ. Η κορυφή Κ2 βρίσκεται σε υψόμετρο 8.611 μέτρα. Γεννήθηκε στο Πλανγκέ της Λιθουανίας, από πολωνική οικογένεια. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένειά της μετακινήθηκε στην Πολωνία. Το σπίτι της ήταν στη Βαρσοβία. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ.

Μετά την αποφοίτησή της άρχισε να ασχολείται με την ορειβασία. Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο, η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη και η πρώτη Πολωνέζα που φτάνει την κορυφή του Έβερεστ. Το 1986 γίνεται η πρώτη γυναίκα που φτάνει την κορυφή K2. Κατάφερε, μάλιστα, να ολοκληρώσει την αναρρίχηση χωρίς βοήθημα οξυγόνου. Η επιτυχία της επισκιάστηκε από το γεγονός ότι οι δύο συνοδοιπόροι της απεβίωσαν. Εκείνο το καλοκαίρι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Κ2.

Βάντα Ρουτκίεβιτς

Κατά τη διάρκεια της ανάβασής της στο Κανγκτσενγιούνγκα, ήταν και η τελευταία φορά που την είδαν. Συγκεκριμένα, ένας Μεξικανός ορειβάτης, ο Κάρλος Καρσόγιο, ήταν το τελευταίο άτομο που συναντήθηκε μαζί της. Όπως είπε, είχε εξαντληθεί πνευματικά και σωματικά στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα καταφύγιο.

Βάντα Ρουτκίεβιτς
Βάντα Ρουτκίεβιτς/© Twitter

Το 1995, ένα πτώμα εντοπίστηκε από δύο ορειβάτες. Ειπώθηκε ότι μπορεί να ανήκε στη Βάντα Ρουτκίεβιτς. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι το πιθανότερο είναι να ανήκει σε μια Βουλγάρα, η οποία είχε πεθάνει το 1994. Άγνωστο παραμένει αν η Βάντα Ρουτκίεβιτς κατάφερε να φθάσει στην κορυφή Κανγκτσενγιούνγκα και άφησε την τελευταία της πνοή στην κατάβαση. Στην περίπτωση αυτή είναι η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που έχει καταφέρει να ανέβει στις τρεις ψηλότερες κορυφές του κόσμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ