Κοσμος

«Stop» και από την Ισπανία στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Εντείνονται οι πιέσεις στον Ερντογάν να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bullets.jpg
© Pixabay

Τέλος στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία βάζει η Ισπανία λόγω της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα πουλήσει στην Τουρκία στρατιωτικό υλικό «το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί» στην επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. Η Μαδρίτη καταδίκασε επίσης την τουρκική εισβολή στα εδάφη της γείτονος.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση «εκφράζει την καταδίκη της" για τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση και ζητεί από την Τουρκία να την τερματίσει», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ευρωπαϊκής χώρας.

«Συντασσόμενη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία θα αρνηθεί νέες άδειες για εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση στη Συρία», αναφέρει επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί από Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία και Νορβηγία.

Σύμφωνα με τη Μαδρίτη, η τουρκική εισβολή «έχει ολέθριες ανθρωπιστικές συνέπειες, αυξάνει τον ήδη μεγάλο αριθμό προσφύγων και εκτοπισμένων και αναβιώνει την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να εξεταστούν και να επιλυθούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση» επιμένει η ισπανική κυβέρνηση.

Η Ισπανία διατηρεί από το 2014 μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στα σύνορα με τη Συρία, στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, για την προστασία της Τουρκίας (κράτος-μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας) από τυχόν επιθέσεις προερχόμενες από τη Συρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ