Κοσμος

«Είναι φόνος»: Λευκός αστυνομικός σκότωσε μαύρη γυναίκα στο σπίτι της

Η ενσωματωμένη στη στολή κάμερα κατέγραψε λεπτό προς λεπτό το περιστατικό - Οργή στο Τέξας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ατατιάνα Τζέφερσον
Η Ατατιάνα Τζέφερσον σκοτώθηκε από αστυνομικό μέσα στο σπίτι της

Αστυνομικός μπήκε σε σπίτι για έλεγχο και άνοιξε πυρ και σκότωσε την 28χρονη ένοικό του. Οργή στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας για τον θάνατο της νεαρής.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της Ατατιάνα Τζέφρεσον χαρακτηρίζει ως «φόνο» την πράξη του αστυνομικού που κατέληξε στον θάνατο της 28χρονης μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ο λευκός αστυνομικός στην περιοχή Φορτ Γουόρθ κλήθηκε να ελέγξει μια κατοικία, μετά από τηλεφώνημα που έκανε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα ένας ανήσυχος γείτονας τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο γείτονας κατήγγειλε ότι είχε δει ανοιχτή την πόρτα και τα φώτα, και ότι του είχε φανεί ύποπτο.

Γύρω στις 2.25 το πρωί, ο αστυνομικός έφτασε στο σπίτι με τον συνεργάτη του και, αφού έλεγξε περιμετρικά τον χώρο, πλησίασε το σπίτι. Όπως δείχνει το βίντεο από την κάμερα της στολής του αστυνομικού, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές Αρχές, κάποια στιγμή ο ίδιος έστρεψε τον φακό του σε ένα παράθυρο, έχοντας διακρίνει μια φιγούρα να στέκεται κοντά. Ο αστυνομικός φώναξε «Ψηλά τα χέρια, σήκωσε τα χέρια σου» και λίγες στιγμές αργότερα άνοιξε πυρ. «Δεν μπορεί σε αυτό το χρονικό διάστημα να αισθάνθηκε απειλή. Είναι φόνος» δήλωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια της νεκρής 28χρονης γυναίκας.

Η οικογένεια της Τζέφερσον δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι KXAS TV ότι η 28χρονη πρόσεχε τον ανιψιό της.

3553.jpg

Η ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών αναφέρει ότι οι αστυνομικοί στη συνέχεια μπήκαν στο σπίτι και προσπάθησαν να βοηθήσουν τη γυναίκα, δίνοντάς της τις πρώτες βοήθειες, ωστόσο εκείνη ήταν ήδη νεκρή. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι μέσα στο σπίτι της άτυχης γυναίκας βρέθηκε ένα όπλο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν η 28χρονη βρισκόταν κοντά σε αυτό τη στιγμή που δέχθηκε τον θανατηφόρο πυροβολισμό.

Atatiana Jefferson: Sunday Fort Worth Police press conference offers no new information

Η μόνη αναφορά που γίνεται στο κείμενο για τα αίτια του περιστατικού είναι πως ο αστυνομικός πυροβόλησε «έχοντας αντιληφθεί μια απειλή». Ο ιατροδικαστής της Κομητείας Τάραντ επιβεβαίωσε ότι η νεκρή ήταν η ένοικος του σπιτιού.

Ο γείτονας που έκανε την κλήση για την ανοιχτή πόρτα, ονόματι Τζέιμς Σμιθ, είπε ότι κάλεσε τον κανονικό αριθμό της αστυνομίας - και όχι εκείνον για τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. «Αν δεν μπορείς να νιώθεις ασφαλής να καλέσεις την αστυνομία, τότε με τι μπορείς να νιώθεις ασφαλής;» είπε σε τοπικά ΜΜΕ. Ο ίδιος δηλώνει συντετριμμένος και γεμάτος ενοχές, αφού πιστεύει ότι, αν δεν είχε κάνει το μοιραίο τηλεφώνημα, η γυναίκα θα ήταν ακόμα ζωντανή.

Fort Worth protestors say the name “Atatiana Jefferson”

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, ο αστυνομικός που βρίσκεται στο εν λόγω τμήμα από τον Απρίλιο του 2018, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ το περιστατικό διερευνάται από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων και την ομάδα της Εισαγγελίας της Κομητείας Τάραντ.

Η δήμαρχος του Φορτ Γουόρθ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι οι Αρχές της πόλης θα δράσουν «άμεσα και με διαφάνεια» στο πλαίσιο της έρευνας. «Η σύνταξη μιας τέτοιας ανακοίνωσης είναι κάτι το τραγικό, που δεν θα έπρεπε ποτέ να χρειαζόταν. Μια νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της και η οικογένειά της βιώνει ανείπωτο πόνο. Όλη η κοινότητα προσεύχεται γι' αυτούς» δήλωσε η δήμαρχος Μπέτσι Πράις. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ