Κοσμος

Η επική απάντηση της Ελίζαμπεθ Γουόρεν για τον γάμο ομοφυλοφίλων

Η 69χρονη υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών απαντά σε ψηφοφόρο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H Ελίζαμπεθ Γουόρεν δίνει επική απάντηση σε πιθανή ερώτηση ψηφοφόρου που με βάση τη θρησκευτική του πεποίθηση, ρωτά για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν βρήκε τεράστια ανταπόκριση την περασμένη Πέμπτη όταν σε εκδήλωση του CNN για την LGBTQ Κοινότητα στο Λος Άντζελες αστειεύθηκε σε μια υποτιθέμενη ερώτηση ενός υποτιθέμενου ψηφοφόρου που θα εναντιωνόταν στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Η επικεφαλής της καμπάνιας Human Rights Campaign Board of Directors, Μέγκαν Κοξ ρώτησε τη γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη για το πώς θα αντιδρούσε απέναντι σε έναν συντηρητικό ψηφοφόρο που θα της έλεγε ότι ο μοναδικός γάμος που αναγνωρίζει είναι ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

«Θα υποθέσω καταρχήν ότι ο ψηφοφόρος που μου θέτει την ερώτηση είναι άνδρας» είπε αρχικά η 69χρονη, για να προσθέσει: «Θα του έλεγα: “Τότε, εσύ παντρέψου με γυναίκα, εγώ δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Με την προϋπόθεση ότι μπορείς να βρεις μία”». Αποτέλεσμα ήταν όλοι οι παρευρισκόμενοι να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα.

Η 69χρονη Γουόρεν, που εκλέγεται στη Μασαχουσέτη και προέρχεται από την «προοδευτική» πτέρυγα του κόμματος, ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο την πρόθεσή της να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Την υποψηφιότητά της στηρίζει η Επιτροπή Εκστρατείας Προοδευτικής Αλλαγής (PCCC), η οποία θα μπορούσε να την ενισχύσει με εκατομμύρια δολάρια και να της δώσει προβάδισμα έναντι των άλλων Δημοκρατικών υποψηφίων. «Πιστεύουμε ότι η Ελίζαμπεθ Γουόρεν είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να γίνει πρόεδρος και να νικήσει τον Τραμπ», είχε σχολιάσει τότε ο Άνταμ Γκριν, ο συνιδρυτής της PCCC.

Οι δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν η Γουόρεν για την καταγωγή της την ακολουθούν από το 2012 (όταν ήταν για πρώτη φορά υποψήφια για τη Γερουσία) και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την αποκαλεί χλευαστικά «Ποκαχόντας». Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι είχε γράψει πως κατάγεται από Αυτόχθονες Αμερικανούς σε μια αίτηση που είχε υποβάλει τη δεκαετία του 1980 για να ενταχθεί στο δικηγορικό σύλλογο του Τέξας. Η ίδια έχει ζητήσει συγγνώμη, τονίζοντας ότι βάσιζε τον ισχυρισμό της στην «οικογενειακή παράδοση».

Η Γουόρεν, πρώην καθηγήτρια Νομικής στο Χάρβαρντ, εκτός από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία των καταναλωτών, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει και την επιβολή ενός φόρου στους πλουσιότερους 75.000 Αμερικανούς.