Κοσμος

Ελεύθεροι οι αστυνομικοί-όμηροι των διαδηλωτών στο Εκουαδόρ

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα το κύμα διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελεύθερα αφέθηκαν δέκα στελέχη της αστυνομίας του Εκουαδόρ που είχαν αιχμαλωτιστεί από αυτόχθονες διαδηλωτές κατά της λιτότητας του Λένιν Μορένο.

Ελεύθερα αφέθηκαν τα δέκα στελέχη της αστυνομίας του Εκουαδόρ που είχαν αιχμαλωτιστεί από αυτόχθονες διαδηλωτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του Λένιν Μορένο.

Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί.

Οι αξιωματούχοι της αστυνομίας, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, απελευθερώθηκαν κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης παρόντων του επικεφαλής του Συνηγόρου του Λαού Φρέντι Καριόν και στελεχών της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των El Telégrafo και El Comercio.

Σύμφωνα με τον Χάιμε Βάργκας, επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης αυτοχθόνων του Εκουαδόρ, της CONAIE, τα στελέχη αυτά συνελήφθησαν γιατί παρεισέφρησαν σε χώρο υπό κατάληψη. Μάλιστα, οι αυτόχθονες ανέβασαν τους όμηρους αστυνομικούς σε σκηνή και τους ανάγκασαν να απευθύνουν τον λόγο στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Κέντρο Πολιτισμού της πρωτεύουσας Κίτο.

Ο ίδιος είχε καλέσει τους αξιωματικούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας των διαδηλωτών για να ακυρωθούν τα μέτρα λιτότητας και κυρίως η κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων.  

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Ισημερινό ευχαρίστησε μέσω Twitter την CONAIE για αυτή τη «χειρονομία καλής θέλησης».