Κοσμος

Γερμανία: Ο δράστης της επίθεσης σε εβραϊκή συναγωγή μετέδιδε live

Τουλάχιστον 2.200 άτομα παρακολούθησαν τις εικόνες - 35 λεπτά κράτησε η ζωντανή μετάδοση - Το μανιφέστο που άφησε πίσω του

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για 35 λεπτά μετέδιδε ζωντανά ο ένοπλος που άνοιξε πυρ έξω από εβραϊκή συναγωγή στην πόλη Χάλε της Γερμανίας.

Ένα αντισημιτικό «μανιφέστο» άφησε πίσω του ο δράστης της αιματηρής επίθεσης έξω από εβραϊκή συναγωγή στην πόλη Χάλε της Γερμανίας. Ο 27χρονος Νεοναζί Stephan Balliert χρησιμοποίησε στρατιωτικό εξοπλισμό (αυτόματο όπλο, στολή παραλλαγής, κράνος, χειροβομβίδα), σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο. Σκότωσε δύο ανθρώπους και τράπηκε σε φυγή, για να συλληφθεί λίγες ώρες αργότερα από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, είχε προσαρμόσει στο κεφάλι του μια κάμερα, μεταδίδοντας live εικόνα την ώρα που άνοιγε πυρ. Καθώς δεν κατάφερε να μπει στη συναγωγή, σκότωσε εν ψυχρώ μια γυναίκα, πυροβολώντας την πισώπλατα. Στη συνέχεια μπήκε σε ταχυφαγείο, το οποίο ανήκει σε οικογένεια μεταναστών από την Τουρκία, και σκότωσε έναν από τους πελάτες.

Η Ρίτα Κατς, διευθύντρια στο ειδικευμένο ινστιτούτο παρακολούθησης της τρομοκρατικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο, SITE Intelligence Group, υποστήριξε ότι το μανιφέστο του 27χρονου φαίνεται να γράφτηκε μια εβδομάδα πριν, την 1η Οκτωβρίου. Όπως αποκάλυψε, περιέχει «φωτογραφίες των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν». Σύμφωνα με την ίδια, βάσει του κειμένου αυτού, στόχος του δράστη ήταν «να σκοτώσει όσο περισσότερους μη λευκούς ήταν δυνατόν, κατά προτίμηση Εβραίους». Κατά τη διάρκεια της live μετάδοσης ακουγόταν να μιλάει επανειλημμένα για «Εβραίους» και για «Kanaken» (σ.σ. αργκό έκφραση, υποτιμητική αναφορά σε γερμανόφωνους με καταγωγή από την Τουρκία ή τις αραβικές χώρες).

Ένα από τα θύματα του ενόπλου που επιχείρησε να εισβάλει σε εβραϊκή συναγωγή στη Γερμανία/© EPA/FILIP SINGER

Γερμανία: Αιματηρή επίθεση έξω από εβραϊκή συναγωγή στην πόλη Χάλε/© EPA/FILIP SINGER

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το κείμενο, έκτασης περίπου 10 σελίδων, είναι γραμμένο στα αγγλικά. Η αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο δράστης δεν ήταν γνωστός στις αρχές και έδρασε μόνος.

Φόνοι σε live μετάδοση

Σε ανακοίνωσή της η διαδικτυακή πλατφόρμα Twitch ανέφερε ότι τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι παρακολούθησαν εικόνες της επίθεσης.

«2.200 άνθρωποι είδαν την εγγραφή της μετάδοσης, αρχείο που δημιουργήθηκε αυτόματα βάσει των ρυθμίσεων του λογαριασμού (του δράστη), τα 30 λεπτά (που μεσολάβησαν), ώσπου το βίντεο καταγγέλθηκε και διαγράφηκε από το Twitch» διευκρινίζει η δημοφιλής πλατφόρμα videogames.

Η αρχική απευθείας μετάδοση της αιματηρής επίθεσης διήρκεσε 35 λεπτά. 5 χρήστες την παρακολούθησαν ζωντανά.

Στο κείμενο τονίζεται επίσης πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι συμπεριφορών μίσους και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά κάθε πράξη βίας».

«Εργαστήκαμε με συναίσθηση του επείγοντος για τη διαγραφή αυτού του περιεχομένου και θα διαγράψουμε οριστικά κάθε λογαριασμό συνδρομητή που θα διαπιστώσουμε ότι αναρτά ή αναπαράγει περιεχόμενο (που συνδέεται) με αυτήν τη φρικιαστική πράξη» προστίθεται.