- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: 27χρονος νεοναζί ο δράστης της επίθεσης στο Χάλε
Βίντεο του δράστη από την ώρα της επίθεσης
Γερμανός νεοναζί ο δράστης των επιθέσεων στο Χάλε. Ξενοφοβικά και αντισημιτικά τα κίνητρά του, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο 27χρονος γερμανός νεοναζί Στέφαν Μπάλιετ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο δράστης των δολοφονικών επιθέσεων νωρίτερα σήμερα στο Χάλε (Σαξονία - 'Ανχαλτ), οι οποίες άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς και την γερμανική κοινωνία σε σοκ.
Ο Μπάλιετ, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, μετέδιδε ζωντανά μέσω κάμερας δράσης την «αποστολή» του και δεν αφήνει περιθώρια για τα κίνητρά του. Μιλάει επανειλημμένα για «Εβραίους» και για «Kanaken» (έκφραση της αργκό, υποτιμητική αναφορά σε γερμανόφωνους με καταγωγή από την Τουρκία ή τις αραβικές χώρες). Ο νεαρός ακροδεξιός, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις αρχές, ενώ έδρασε μόνος, γεγονός που επέτρεψε στην Αστυνομία μετά την σύλληψή του να σημάνει την λήξη της σύστασης για παραμονή σε εσωτερικούς χώρους. Τα ξενοφοβικά και αντισημιτικά κίνητρα του 27χρονου επιβεβαίωσε αργότερα και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Στο βίντεο που μεταδιδόταν ζωντανά φαίνεται καθαρά ο δράστης, ο οποίος ήταν ντυμένος στρατιωτικά και με πλήρη εξάρτυση, να πυροβολεί εν ψυχρώ πισόπλατα μια περαστική γυναίκα κοντά στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης και αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να εισβάλει στην παρακείμενη Συναγωγή, όπου περίπου 50 πιστοί γιόρταζαν την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, την σημαντικότερη εβραϊκή γιορτή του έτους. «Ζωντανή κάλυψη» επιφύλαξε ο γερμανός ακροδεξιός και στην δεύτερη επίθεσή του, σε τουρκικό ταχυφαγείο, όπου σκότωσε και πάλι εν ψυχρώ έναν από τους πελάτες.
Οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τον δράστη και η ταχύτητα των κινήσεών του τις οδήγησε αρχικά στην υποψία ότι επρόκειτο για περισσότερους από έναν. Τελικά συνέλαβαν τον Μπάλιετ τρεισήμισι ώρες μετά την πρώτη του επίθεση, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει μέσω του αυτοκινητοδρόμου Β91.
Τις έρευνες ανέλαβε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, ενδεικτικό της βαρύτητας που αποδίδεται στην υπόθεση.
«Η πόρτα άντεξε, ο Θεός μας προστάτευσε», δήλωσε εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας του Χάλε Μαξ Πριβορότσκι, ο οποίος βρισκόταν στην Συναγωγή την ώρα της επίθεσης και κάνει λόγο για αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, βόμβες μολότοφ, ακόμη και χειροβομβίδες που χρησιμοποίησε ο δράστης για να παραβιάσει την εξωτερική πόρτα. Η επίθεση διήρκεσε περίπου 5΄και καθόλη την διάρκειά της οι πιστοί την παρακολουθούσαν μέσω της κάμερας ασφαλείας του κτιρίου. Ο κ. Πριβορότσκι επέρριψε πάντως ευθύνες στην Αστυνομία της πόλης, για «καθυστερημένη» επέμβαση, καθώς χρειάστηκε πάνω από 10' προκειμένου να φθάσει στο σημείο. Παρόμοια κριτική, για πλημμελή προστασία της Συναγωγής, άσκησε αργότερα και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, Γιόζεφ Σούστερ. «Η βιαιότητα της επίθεσης αποτελεί για όλους τους Εβραίους ένα σοκ. Το γεγονός ότι η Συναγωγή, την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, ήταν αφύλαχτη, είναι σκανδαλώδες», δήλωσε.
Η είδηση των επιθέσεων αποτελεί βεβαίως το κεντρικό θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας στην Γερμανία, με την κοινή γνώμη να εκφράζει με κάθε τρόπο τον αποτροπιασμό της. Πριν από λίγη ώρα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Νέα Συναγωγή στο κέντρο του Βερολίνου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Χάλε. Την εκδήλωση διοργάνωσε με πρόσκληση που απηύθυνε μέσω Twitter η υπουργός αρμόδια για θέματα ενσωμάτωσης Σαουσάν Σέμπλι, παλαιστινιακής καταγωγής η ίδια. «Ας σχηματίσουμε μαζί μια ομπρέλα προστασίας ενάντια στον αντισημιτισμό», έγραψε η κυρία Σέμπλι.
«Βαθιά συντετριμμένος» δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Όλοι στη χώρα πρέπει να αντισταθούμε στον αντισημιτισμό», έγραψε στο Twitter. Για «σήμα κινδύνου» το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς, έκανε λόγο σε δική της ανάρτηση η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υπουργός 'Αμυνας 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Μέσω Twitter εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός τους Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την έντονη ανησυχία του για την «αύξηση του ανστισημιτισμού στην Ευρώπη». Στην ίδια ανάρτηση ο ισραηλινός Πρωθυπουργός ζητά από τις γερμανικές αρχές να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το θέμα με αποφασιστικότητα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.