Κοσμος

Άρχισε η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
turkey-operation-syria3
Στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκία στη Συρία © EPA/STR

Η Άγκυρα ανακοινώνει την έναρξη της χερσαίας φάσης της επίθεσης ανατολικά του Ευφράτη.

Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη. Αρχίζει η χερσαία επιχείρηση, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Τούρκοι στρατιώτες και εφεδρικές δυνάμεις σύρων ανταρτών μπήκαν σήμερα στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο μιας επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος μιας ομάδας σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία αυτή επίθεση απόψε, βράδυ Τετάρτης, με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν τη χερσαία φάση της επιχείρησης», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.

Άμαχοι μεταξύ των νεκρών

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Σημειώνεται ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν ότι οι βομβαρδισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν 5 αμάχους και 3 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων. «Οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος σχεδόν όλης της συνοριακής γραμμής. Οι SDF απαντούν», τόνισε ο Καμισλό στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.

ΟΗΕ: Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας 

Έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφεραν διπλωμάτες. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες. 

Έντονες αντιδράσεις για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Βασίζομαι στην Τουρκία ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί για τις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε ότι ζήτησε από την Τουρκία να «εξασφαλίσει ότι κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αναλάβει στη βόρεια Συρία να είναι ανάλογη και μετριασμένη».

«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο οριστικοποιούν μια κοινή δήλωση, η οποία με εξαιρετικά σαφή τρόπο θα καταδικάζει έντονα» την επίθεση, ανακοίνωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν.

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει την επίθεσή της και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ασφάλειάς της με ειρηνικό τρόπο», καθώς η επιχείρηση «ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και να προκαλέσει αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες του» για την τουρκική επίθεση. «Αυτό ριψοκινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, επιδεινώνοντας τα δεινά των ανθρώπων και υπονομεύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, που πρέπει να είναι η συλλογική μας εστίαση», δήλωσε Ράαμπ.

«Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να βλάψουν όσα επιτεύχθηκαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής (...) και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο πεδίο», προειδοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ γνωστοποίησε ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης και προειδοποίησε πως η επιχείρηση αυτή θα «εμποδίσει την μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι ανεύθυνες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Αντιδρώντας στην τουρκική εισβολή στη Συρία, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Αλί Λαριτζανί ακύρωσε μια προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Τουρκία, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση του υπουργείου εκφράζεται η ανησυχία του βασιλείου για την εισβολή η οποία χαρακτηρίζεται ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης εξέδωσαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Κάιρο καταδίκασε την τουρκική εισβολή χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη και θρασύτατη επιθετική ενέργεια», ζητώντας παράλληλα την έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε την τουρκική εισβολή, τονίζοντας ότι τζιχαντιστές θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ