Κοσμος

Η Τουρκία επιτέθηκε στη Συρία και με το πυροβολικό κι από αέρος

Έκκληση για μέγιστη αυτοσυγκράτηση από τον γγ του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα με τη Συρία
Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα με τη Συρία © EPA / SEDAT SUNA

Το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε κουρδικές θέσεις ανατολικά της Ταλ Αμπιάντ, στη Συρία. Ο γγ του ΟΗΕ καλεί όλα τα μέρη να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση.

Το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε χθες Δευτέρα το βράδυ θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ. Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει «όλα τα μέρη» να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε εκπρόσωπός του χθες Δευτέρα, την ημέρα που οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τους στρατιωτικούς τους που είναι ανεπτυγμένοι στη συγκεκριμένη περιοχή της εμπόλεμης χώρας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας να αρχίσουν επιχειρήσεις εναντίον πολιτοφυλακών των Κούρδων της Συρίας, παρότι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αυτή τη στιγμή», τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ. Ο γγ του ΟΗΕ υπενθυμίζει εμφατικά ότι «οι πολίτες και οι πολιτικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται πάντα» βάσει του δικαίου του πολέμου και ότι «πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διαρκεί, ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση των αμάχων που τη χρειάζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε. Ο Γκουτέρες παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Ντουζαρίκ. «Είμαστε σε επαφή με τα μέρη κυρίως μέσω του γραφείου του ειδικού επιτετραμμένου [του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν]», διευκρίνισε.

Η τουρκική επίθεση από αέρος

Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την εισβολή

Ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, γνωστοποίησε μέσω Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστήριξε ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

«Ναι μεν, αλλά» από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα την απόδειξη ότι κανένας σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να στηρίζεται στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε η πολιτική της Ουάσινγκτον για τη Συρία.

Μετά το «πράσινο φως» του Λευκού Οίκου στην Τουρκία για επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τα άλλαξε λίγο αργότερα, κάνοντας ένα tweet στο οποίο προειδοποιούσε την Τουρκία πως αν κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι η Άγκυρα κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ενδεχόμενη τουρκική επιχείρηση στη Συρία ως «μια πολύ κακή ιδέα», σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, πρόσθεσε ότι το σχέδιο της Άγκυρας να επανεγκαταστήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει».

Και το Πεντάγωνο κράτησε αποστάσεις από μια επιχείρηση απειλητική για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας. «Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.

Ερντογάν: Μπαίνουμε οποιαδήποτε νύχτα χωρίς προειδοποίηση

Από την άλλη, η Τουρκία έμοιαζε εξαρχής αποφασισμένη για εισβολή, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει λίγο μετά το «πράσινο φως» του Λευκού Οίκου πως «Μπορούμε να μπούμε στη Συρία οποιαδήποτε νύχτα χωρίς προειδοποίηση» και «τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ