Κοσμος

Στίβεν Ριντ: Πρώτος μαύρος δήμαρχος μετά από 200 χρόνια

Στην πόλη που η έζησε η γυναίκα-σύμβολο Ρόζα Παρκς, «μητέρα» του αγώνα για πολιτικά δικαιώματα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για πρώτη φορά μια πόλη της Αλαμπάμας με ιστορία 200 ετών και παρελθόν φυλετικών διακρίσεων αποκτά μαύρο δήμαρχο.

Η πρωτεύουσα της Αλαμπάμας, Μοντγκόμερι, η πόλη όπου γεννήθηκε το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέλεξε Αφροαμερικανό δήμαρχο για πρώτη φορά στην ιστορία των 200 ετών από την ίδρυσή της.

Ο δικαστής, Στίβεν Ριντ, νίκησε τον ιδιοκτήτη τοπικού τηλεοπτικού καναλιού, Ντέιβιντ Γουντς, με καθοριστική πλειοψηφία ώστε να εκλεγεί δήμαρχος του Μοντγκόμερι.

Ειδικότερα, ο κ. Ριντ απέσπασε το 67% των 48.979 ψήφων στις επαναληπτικές εκλογές της Τρίτης σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Ο 45χρονος δικαστής αναμένεται να ορκιστεί στο δημαρχείο του Μοντγκόμερι τον Νοέμβριο.



Πρόκειται για μια ιστορική νίκη σε μια πόλη που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα των Πολιτειών της Συνομοσπονδίας της Αμερικής όπου η δουλεία ήταν νόμος. Σήμερα είναι μια πόλη που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Αφροαμερικανοί και είναι η πόλη όπου η Ρόζα Παρκς ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που αντιστάθηκε και αρνήθηκε να δώσει τη θέση στο λεωφορείο σε λευκό. Μια πράξη αντίστασης, μεσούσης του φυλετικού διαχωρισμού, που την κατέστησε σύμβολο και «μητέρα» του κινήματος για πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Ριντ δήλωσε ότι η νίκη του δείχνει «τι μπορούμε να κάνουμε όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε αυτήν την πόλη με θετικό τρόπο. Αυτή η εκλογή δεν έχει με τις ιδέες μου, αλλά με τις ελπίδες και τα όνειρα που έχουν όλοι μας ως άτομα αλλά και συλλογικά σε αυτήν την πόλη».  

Στον πρώτο γύρο ο πρώτος μαύρος δήμαρχος στην πολιτεία της Αλαμπάμα έβγαλε εκτός κούρσας 12 υποψήφιους και στον δεύτερο γύρο κέρδισε τον κ. Γουντς.