Κοσμος

Κούρδοι: Αν η Τουρκία εισβάλει στη Συρία, το ISIS θα επιστρέψει

Ξεκίνησε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από περιοχές στη διασυνοριακή γραμμή των δύο κρατών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς μια τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία θα έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση του ISIS, σύμφωνα με τους Κούρδους.

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν τη Δευτέρα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, μετά το «πράσινο φως» από τον Λευκό Οίκο, θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς δεν θα υπάρχει κάποιος για να εμποδίσει τους τζιχαντιστές να δημιουργήσουν εκ νέου ζώνες ελέγχου στο έδαφος της ασιατικής χώρας. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών, με εξοπλισμό και εκπαίδευση από Αμερικανούς στρατιωτικούς, κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές, απελευθερώνοντας ολόκληρες περιοχές σε Ιράκ και Συρία από το Ισλαμικό Κράτος.

«Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Κούρδων.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία. Η Άγκυρα ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία» προστίθεται.

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδία Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία γίνεται προκειμένου να δημιουργηθεί μια «ασφαλής ζώνη», στην οποία θα επιστρέψουν χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε τουρκικό έδαφος. Παράλληλα, θα εξαλειφθεί και ό,τι έχει απομείνει από το Ισλαμικό Κράτος.