Κοσμος

Χονγκ Κονγκ εκτός ελέγχου - Αστυνομικός πυροβολεί 18χρονο στο στήθος

Κρίσιμη η κατάσταση του νεαρού διαδηλωτή ανήμερα της επετείου της ίδρυσης της κομμουνιστής Κίνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ / © EPA/JEROME FAVRE

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο 18χρονος διαδηλωτής που δέχθηκε πραγματική σφαίρα στο στήθος από αστυνομικό στο Χονγκ Κονγκ.

Πραγματική σφαίρα στο στήθος δέχθηκε νεαρός διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια συμπλοκών με δυνάμεις της αστυνομίας ανήμερα της 70ης επετείου της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

«Ένας αστυνομικός πυροβόλησε με το όπλο του αφού δέχθηκε επίθεση και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο στήθος στην συνοικία Τσουέν Ουάν», δήλωσε πηγή της αστυνομίας, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο διαδηλωτής που τραυματίστηκε δέχθηκε επιτόπου τις πρώτες βοήθειες και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Princess Margaret.

Εκπρόσωπος της αρχής των νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι 15 τραυματίες εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά τις σημερινές διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ένας που νοσηλεύεται στο Princess Margaret και είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Hong Kong activists claim police shot a protestor in chest

Ωστόσο η εκπρόσωπος της αρχής αυτής δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για τον διαδηλωτή που τραυματίστηκε στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού.

Αυτός τραυματίστηκε κοντά στην Οδό Χόι Πα στην Τσουέν Ουάν, μια συνοικία στην οποία σημειώθηκαν σήμερα βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η σκηνή του τραυματισμού του γυρίστηκε σε δύο βίντεο, τα οποία αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτά φαίνονται λίγοι αστυνομικοί με στολές των δυνάμεων αντιμετώπισης των ταραχών να βρίσκονται αντιμέτωποι με 12 διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα, ορισμένοι από τους οποίους χρησιμοποιούν ομπρέλες και μεταλλικές ράβδους για να χτυπήσουν τους αστυνομικούς.

Επίσης φαίνεται ένας αστυνομικός να τρέχει με το υπηρεσιακό του όπλο στο χέρι, να κλωτσάει έναν διαδηλωτή, προτού πυροβολήσει εξ επαφής έναν διαδηλωτή που κρατάει μια σιδερένια ράβδο στο χέρι.

Ο πυροβολισμός ακούγεται καθαρά.

Hong Kong demonstrator shot with live rounds during violent protests

Ο διαδηλωτής που τραυματίστηκε παραπατάει προς τα πίσω και πέφτει κάτω πάνω σε έναν αστυνομικό που βρίσκεται στο έδαφος, ενώ οι άλλοι διαδηλωτές φεύγουν τρέχοντας.

Ένα δεύτερο βίντεο που γυρίστηκε από το Campus TV, το δίκτυο του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δείχνει την σκηνή αυτή από άλλη οπτική γωνία.

Εικόνες που γυρίστηκαν λίγο αργότερα από το τοπικό δίκτυο Stand News δείχνουν τους αστυνομικούς να παρέχουν πρώτες βοήθειες στον τραυματία, ο οποίος έχει μάσκα οξυγόνου στο πρόσωπο. Το μπλουζάκι που φοράει είναι κομμένο και φαίνονται κηλίδες αίματος στο στήθος του.

Στη συνέχεια φθάνουν εκεί ασθενοφόρα και νοσηλευτές βάζουν τον άνδρα, ο οποίος έχει χάσει τις αισθήσεις του, με φορείο μέσα σε ένα από αυτά και αναχωρούν.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στο Χονγκ Κονγκ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπογραμμίζει ότι ο διάλογος, η αποκλιμάκωση και η αυτοσυγκράτηση είναι ο μόνος τρόπος για να προχωράμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ