- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεγάλος νικητής των πρόωρων εκλογών στην Αυστρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς
Επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις - Πρώτο σε ψήφος το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα
Τα exit polls δίνουν νίκη του Σεμπάστιαν Κουρτς στις πρόωρες εκλογές της Αυστρίας.
Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο μεγάλος νικητής των σημερινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία. Αυτό προκύπτει τόσο από τις προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκόπησης που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, όσο και από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων.
Δεύτερο είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που μείωσε αρκετά το ποσοστό του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες για το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο βρισκόταν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνησή τους διαλύθηκε εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα».
Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις:
- Το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες στο 37,2% έναντι του 31,5% στις τελευταίες εκλογές,
- οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίζονται σε ποσοστό 21,8 % (26,9% το 2017), ενώ
- το Κόμμα των Ελευθέρων είχε μία πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 16% έναντι του 26% το 2017 και βρίσκεται στην τρίτη θέση.
- Στην τέταρτη θέση, οι Πράσινοι όχι μόνον εξασφαλίζουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή (που δεν είχαν πετύχει το 2017, καθώς είχαν βρεθεί κάτω του ορίου του 4%), αλλά αποσπούν ποσοστό 14,3%, αυξημένο κατά 10,5 μονάδες.
- Βελτιωμένο κατά 2,1 μονάδες στο 7,5% είναι το ποσοστό για το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).
Ποιοι μένουν εκτός Κοινοβουλίου
Εκτός Βουλής, με ποσοστό 1,9%, φαίνεται να παραμένει το κόμμα «Τώρα» (πρώην «Λίτσα Πιλτς») που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και με ποσοστό τότε 4,4% εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή. Εκτός Βουλής παραμένουν επίσης τα άλλα δύο υποψήφια κόμματα αριστερής απόκλισης: η «Αριστερή Πλατφόρμα» που συγκεντρώνει ποσοστό 1% και η «Αλλαγή» με ποσοστό 0,4%.
Πώς κατανέμονται οι έδρες
Σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη και τις πρώτες καταμετρημένες ψήφους, το Λαϊκό Κόμμα πρόκειται να διαθέτει στην μελλοντική Βουλή 71 έδρες, μία αύξηση κατά εννέα έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μειώνει τη δύναμη του κατά 11 έδρες σε 41 έδρες, οι Ελεύθεροι περιορίζονται πλέον σε 30 έδρες (μείον 21 έδρες), ενώ με 27 έδρες εισέρχονται στη Βουλή εκ νέου οι Πράσινοι και το ΝΕΟΣ με 14 έδρες κατά 4 περισσότερες.
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές έρχονται λιγότερο από δύο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου 2017, στη σκιά του πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής.
Πότε βγαίνει το επίσημο αποτέλεσμα
Το επίσημο προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών στις 22.00 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ενώ το οριστικό τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αργά τη Δευτέρα ή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, εάν υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων που αυτήν τη φορά έφτασαν τις 1.070.933, αριθμός-ρεκόρ.
Μονόδρομος ο συνασπισμός
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση -η οποία είχε αναλάβει στις αρχές Ιουνίου υπό την πρώτη γυναίκα καγκελάριο στην αυστριακή ιστορία, την έως τότε πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν- πρόκειται να υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της στον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Από αυτόν θα της ζητηθεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης που θα είναι ένας συνασπισμός κομμάτων με το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς σίγουρα μέσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την απόβαση του 1982 και τη νίκη της Θάτσερ μέχρι το «Χέρι του Θεού» και το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα
Γιατί η Τουρκία έμεινε εκτός F-35 και τι σημαίνει η πιθανή επιστροφή της
Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, αντίποινα από την Τεχεράνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.