Κοσμος

Ζαν Μαρί Λε Πεν για θάνατο Ζακ Σιράκ: «Δικαιούται του σεβασμού μας»

Τι είπε ο πάλαι ποτέ ηγέτης της ακροδεξιάς για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γαλλίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μήνυμα του Ζαν Μαρί Λε Πεν για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ.

Δήλωση για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ έκανε ο Ζαν Μαρί Λε Πεν. Ο πάλαι ποτέ ηγέτης της ακροδεξιάς είπε για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας: «Ο θάνατος, ακόμη και αυτός του εχθρού, δικαιούται του σεβασμού μας». Οι δύο πολιτικοί είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002. Ο Ζακ Σιράκ διεκδικούσε την επανεκλογή του στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας, με τον Ζαν Μαρί Λε Πεν να αφήνει στην τρίτη θέση τον Λιονέλ Ζοσπέν. Εκείνη η εκλογική αναμέτρηση πέρασε στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας, καθώς υπήρξε εκλογή προέδρου με το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών: Ο Ζακ Σιράκ συγκέντρωσε το 82,21% των ψήφων.

Με αφορμή τον θάνατο του Γάλλου πολιτικού, το περιβάλλον του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου σχολιάζει στα γαλλικά ΜΜΕ: «Ο Ζαν Μαρί Λε Πεν θεωρούσε τον Ζακ Σιράκ ως βασικό του αντίπαλο καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Για εκείνον, αυτός ο άνδρας της αριστεράς που διήγαγε δεξιά πολιτική ήταν ένας παράγοντας επιτάχυνσης της παρακμής της Γαλλίας».

Ζακ Σιράκ (1932-2019)/© EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για 12 συνεχόμενα έτη (1995-2007) και δύο φορές πρωθυπουργός (1974-76 και 1986-1988).