Κοσμος

Μπόρις Τζόνσον: «Ένοχος» - Ζητούν παραίτηση

Αίτημα για άμεσο άνοιγμα της Βουλής των Κοινοτήτων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου εξέφρασε την πρόθεση του για άμεση επανασύγκληση του σώματος.

«Ένοχος». Αυτός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας του Λονδίνου «Evening Standard» για τον Μπόρις Τζόνσον. Τον επέλεξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, Τζορτζ Όσμπορν.

 

Το Ανώτατο Δικαστηρίου κήρυξε παράνομη την πέντε εβδομάδων αναστολή  της Βουλής των Κοινοτήτων και ήδη ο πρόεδρος του κοινοβουλευτικού σώματος Τζον Μπέρκοου εξέφρασε την πρόθεση του για άμεση επανασύγκληση του κοινοβουλίου.

«Φτάνοντας στο συμπέρασμά τους, οι δικαστές επαλήθευσαν το δικαίωμα και το καθήκον του κοινοβουλίου να συγκληθεί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία και να καλέσει τους υπουργούς να λογοδοτούν. Ως ενσάρκωση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συγκληθεί χωρίς καθυστέρηση. Προς αυτό το σκοπό θα διαβουλευτώ
τώρα επειγόντως με τους ηγέτες των κομμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του Μπέρκοου.

 

 

Τζέρεμι Κόρμπιν / © Ian Forsyth/Getty Images/Ideal Images


Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.  Ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον «να αναλογιστεί τη θέση του και να γίνει ο πιο βραχύβιος πρωθυπουργός της ιστορίας».

Οι ηγέτες των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) στο Γουέστμινστερ και του ουαλικού Plaid Cymru ζητούν επίσης την παραίτηση του Τζόνσον.