Κοσμος

Θα είναι η Elizabeth Warren η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;

Η γυναίκα έκπληξη και φαβορί των Δημοκρατικών που διεκδικεί το χρίσμα για να μπορέσει μετά να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Warren
© Getty Images/ Drew Angerer

Η Elizabeth Warren είναι αυτήν τη στιγμή στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων για την προεδρία των ΗΠΑ, περνώντας τον Τραμπ επτά μονάδες.

Είναι 70 ετών, Καθηγήτρια Νομικής σε σημαντικά Πανεπιστήμια, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών και έχει διατελέσει σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα ενώ στήριξε ανοιχτά τη Χίλαρι Κλίντον. Αργά αλλά σταθερά, κατάφερε να θεωρείται πλέον ένα από τα φαβορί για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Δημοσκοπήσεις
Τον Απρίλιο του 2019 ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων έδινε στην Elizabeth Warren ένα 6%, όταν ο Bernie Sanders είχε το 20% στο τσεπάκι για πλάκα. Πέντε μήνες αργότερα ο Sanders δείχνει να πιάνει ταβάνι στο 18% και η Warren με ένα άλμα τον περνάει και ακουμπάει το 19%.

Ως αντίπαλος του Τραμπ τώρα, η Warren δείχνει να βγαίνει νικήτρια αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο οι συνυποψήφιοί της για το χρίσμα. Με αντίπαλο τον Sanders από την πλευρά των Δημοκρατικών, ο Τραμπ χάνει με 9 μονάδες, με αντίπαλο τον Biden με 15 μονάδες, ενώ με την Warren χάνει μόνο με 7 μονάδες διαφορά. Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post.

Betsy
Οι φίλοι της τη φωνάζουν Liz αλλά η μητέρα της επέμενε πάντα να την αποκαλεί Betsy. Και κάπως έτσι, η μητέρα της προσπαθούσε σε όλη της ζωή να παρεμβαίνει στα όνειρα της κόρης της, να της κόβει τα φτερά και να της επιβάλει τις δικές της αποφάσεις.

Μεγάλωσε σε μία σχετικά φτωχή οικογένεια της Οκλαχόμα και ήταν εξαιρετική μαθήτρια, με όνειρο να πάει στο Πανεπιστήμιο. Έτρεμε όμως την αντίδραση και την οργή της μάνας της που – σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της – ήθελε να την κρατάει στη μετριότητα. «Τι ξεχωριστό έχεις για να πας στο Πανεπιστήμιο; Νομίζεις ότι είσαι καλύτερη από τους άλλους; Και που θα βρεθούν τα λεφτά;», τη θυμάται να της φωνάζει.

Housewife
Έχοντας κερδίσει μία υποτροφία για να σπουδάσει στο George Washington University, η Warren νοιώθει ότι έχει κερδίσει τη μάχη ενάντια στη μητέρα της. Δύο χρόνια όμως αργότερα, εγκαταλείπει τις σπουδές της για να παντρευτεί τον σχολικό της έρωτα Jim Warren. Κάνουν δύο παιδιά και το 1978 χωρίζουν. Και τότε η Warren ξαναπιάνει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει και επιστρέφει στις σπουδές της, αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, στο Τέξας. Βγαίνει με πτυχίο Κοινωνιολογίας και στη συνέχεια στρέφεται στη Νομική.

Καθηγήτρια Νομικής
Θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες καθηγήτριες της Νομικής και ειδικεύεται στο Εμπορικό και Πτωχευτικό Δίκαιο. Διδάσκει στα πιο σημαντικά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Τέξας, Μίτσιγκαν, Πενσιλβάνια και Χάρβαρντ. Το 2008 την επιλέγουν για την Επιτροπή που εποπτεύει το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας που ψήφισε το Κογκρέσο.

Αγάλι – Αγάλι
Η Warren στα 70 της χρόνια πλέον, γνωρίζει καλά τους κανόνες του παιχνιδιού. Και ξέρει ότι δουλεύοντας σκληρά και συστηματικά πετυχαίνεις τους στόχους σου. Ξέρει ότι ακόμα κι αν ξεκινάς από χαμηλά και χωρίς καθόλου αναγνωρισιμότητα, καιανεβαίνεις τα σκαλιά όπως πρέπει,  μπορείς να φτάσεις στην κορυφή. Και τελικά, κατάφερε να μετατρέψει το μειονέκτημά της σε ατού, για να αποτελέσει την έκπληξη που τόσοι ελπίζουν.

Έτσι κάπως, κατάφερε να πείσει και τον – κατά γενική ομολογία δύσπιστο δημοσιογράφο - Nicholas Kristof να υπογράψει άρθρο στους New York Times με τίτλο «Why I Was Wrong About Elizabeth Warren», δηλαδή «Γιατί έκανα λάθος με την Elizabeth Warren». Ο κάτοχος δύο βραβείων Πούλιντζερ δημοσιογράφος παραδέχεται ότι αδίκησε σε «πρώτη ανάγνωση» την υποψήφια για το χρίσμα και άλλαξε γνώμη όταν διάβασε αναλυτικά τη μεγάλη σειρά από τις «προτάσεις της επί παντός επιστητού – όπως την εκλογική μεταρρύθμιση, τη στέγαση, την αντιμετώπιση των μονοπωλίων, τη διοίκηση των πολυεθνικών. Προτείνει επίσης τη θέσπιση ενός φόρου πλούτου για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων».

Frenemies
Με τον όρο αυτόν περιγράφουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Warren και τον Sanders. Οι δύο γνωρίζονται πολύ καλά και πολλά χρόνια και έχουν συμπορευτεί για καιρό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για φιλία. Λέγεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 συναντήθηκαν στο σπίτι του Bernie για να συζητήσουν για τις προεδρικές τους φιλοδοξίες.

Σήμερα είναι αντίπαλοι και μάλιστα σκληροί καθώς προέρχονται και από την ίδια πτέρυγα των Δημοκρατικών και στοχεύουν σε κοινό target group, αυτό των προοδευτικών ψηφοφόρων.

Για πολλούς είναι τόσο ταυτισμένοι μεταξύ τους που η ανοιχτή στήριξη της Warren στη Χίλαρι Κλίντον στις προηγούμενες εκλογές, θεωρήθηκε ένα σαφές άνοιγμα στους ψηφοφόρους του Sanders.

 

 

Ποκαχόντας
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ της χάρισε αυτό το παρατσούκλι, ειρωνευόμενος τη γηγενή αμερικανική καταγωγή της. Ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2016, ο νυν πρόεδρος είχε υποσχεθεί δημοσίως ότι θα χαρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Warren αν κατάφερνε να αποδείξει με έγκυρο τεστ DNA τις ινδιάνικες ρίζες της– ότι είναι δηλαδή μία καθαρόαιμη «Ποκαχόντας», κατά τον Τραμπ.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν διόρθωσε τα όσα είπε, αλλά τα γύρισε, γίνοντας ακόμα πιο σκληρός απέναντίτης, λέγοντας ότι «ίσως είναι άδικο για την Ποκαχόντας να τη συγκρίνω με την Warren, την οποία εγώ αποκαλώ ηλίθια. Είναι ένα από τα χειρότερα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρακτικά δεν έχει καταφέρει τίποτα, δεν έχει πετύχει τίποτα!».

Selfies
Οι selfie φωτογραφίες έχουν γίνει πλέον επίσημα εργαλείο επικοινωνίας για πολλούς, και ακόμα περισσότερο για την Warren. Κατά καιρούς ακούγονται διάφοροι αδιανόητοι αριθμοί για το πόσες selfies έχει βγάλει με τους φαν της και όλη η υπόθεση έχει πάρει θρυλικές διαστάσεις. Τα τελευταία στοιχεία του περιοδικού Time κάνουν λόγο για σχεδόν 60.000 κλικ που έχουν ήδη κυκλοφορήσει από την ίδια ή τους θαυμαστές της στα social media. Οι μετρ της επικοινωνίας ακόμα τρίβουν τα μάτια τους και παλεύουν να μελετήσουν το φαινόμενο και – κυρίως – την εντυπωσιακή απήχηση που έχει στους πολίτες.

 

 

Κλιματική Αλλαγή
Κατά το πρώτο τηλεοπτικό debate των 10 πρώτων υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ. Κάποιοι υποψήφιοι έδειξαν την Κίνα, άλλοι τα πυρηνικά, ενώ η Warren είπε μόνο μία λέξη: Το κλίμα.

Μοβ
Αγαπάει το μοβ, το βιολετί και τα κοντινά του χρώματα και το αποδεικνύει συχνά, κυρίως φορώντας αντίστοιχα σακάκια. Προφανώς η επιλογή της εμπεριέχει έντονο συμβολισμό, αφού το μοβ χρώμα ήταν ανέκαθεν το χρώμα που προτιμούσαν οι φεμινίστριες διεθνώς. Ένα τέτοιο σακάκι φορούσε και στη διάρκεια του πρώτου τηλεοπτικού debate για το χρίσμα των Δημοκρατικών που έγινε στα τέλη Ιουνίου. Και μάλλον της έφερε γούρι αφού θεωρήθηκε αδιαφιλονίκητη νικήτρια της συζήτησης. Κάθισε στη μέση, ανάμεσα στους συνολικά 10 συνυποψήφιούς της, έχοντας δεξιά και αριστερά της κοστουμαρισμένους άντρες, κάτι που ανέδειξε σίγουρα την εικόνα της. Μάλιστα η Warren ήταν αυτή που άνοιξε αλλά έκλεισε και το debate, λέγοντας κυριολεκτικά την… τελευταία κουβέντα.

Κλικ προς τα αριστερά
Για αρκετούς η Warren είναι πολύ αριστερή για τα γούστα των Δημοκρατικών, παρόλο που λέγεται ότι υπήρξε Ρεπουμπλικανή στα νιάτα της. Στην πορεία όμως σαφώς άλλαξε απόψεις και αντίληψη και κατέληξε να γίνει ηγετικό στέλεχος της λεγόμενης «προοδευτικής πτέρυγας» του κόμματος των Δημοκρατικών.

Σήμερα δεν διστάζει να τα βάλει με τις φαρμακευτικές που βάζουν το κέρδος πάνω από την υγεία των Αμερικανών, ενώ συνολικά, από την αρχή της δημόσιας παρουσίας της, παρουσίαζε σαν πρωταρχικό της στόχο να επωφεληθεί η λεγόμενη «μεσαία τάξη» από την οικονομική ανάπτυξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ