Κοσμος

«Ναι» στην εκταφή του Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ενέκρινε το αίτημα των Σοσιαλιστών και του Πέδρο Σάντσεθ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απεφάνθη υπέρ της εκταφής της σορού του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απεφάνθη υπέρ της εκταφής της σορού του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων.

Οι έξι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέτασαν το ζήτημα, το οποίο αποτελεί ένα από σημαντικότερα θέματα συζήτησης στην κοινωνία της χώρας, αφότου το ανακίνησε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το περασμένο έτος. Οι Σοσιαλιστές ζητούν την απομάκρυνση των λειψάνων από το κρατικό μαυσωλείο και τη μεταφορά τους σε μια εναλλακτική, λιγότερο αμφιλεγόμενη τοποθεσία.

Η προσφυγή της οικογένειας του Φράνκο κατά της εκταφής του από τη βασιλική του Κουελγαμούρος και την τοποθέτηση της σορού στο Κοιμητήριο του Ελ Πάρδο-Μινγορούβιο απορρίφθηκε.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κυβέρνηση αναμένει και την έγκριση της Εκκλησίας. Ο ιερέας της Κοιλάδας των Πεσόντων έχει δηλώσει πως θα αντιταχθεί στην εκταφή του Φράνκο έως την ύστατη ώρα, όμως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της ανώτατης ιεραρχίας του κλήρου πως θα επιτρέψει την εκταφή σε περίπτωση που θα γνωμοδοτούσε θετικά το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, είχε κλείσει σχετική συμφωνία με το Βατικανό και τον γραμματέα του Παπικού κράτους καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, το περασμένο έτος.