- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη απειλείται - Τι πρέπει να γίνει
Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ καλεί τους ηγέτες του κόσμου να συνεργαστούν
«Εύθραυστη» χαρακτηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξη η Λαγκάρντ, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να συνεργαστούν.
Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται», κυρίως λόγω των εμπορικών εντάσεων, δήλωσε την Πέμπτη η απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη «μάλλον μέτρια», παρότρυνε τους ηγέτες να προβούν σε διάλογο για να προσπαθήσουν να «αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες σε όλο τον κόσμο», αναφορικά με τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο που επιβαρύνει το εμπόριο σε όλο τον κόσμο, ή το Brexit, που επισκιάζει το μέλλον στην Ευρώπη.
«Είτε πρόκειται για εμπορικές σχέσεις, το Brexit, τις τεχνολογικές απειλές, αυτά είναι προβλήματα που δημιούργησαν άνθρωποι και μπορούν να αντιμετωπιστούν από ανθρώπους» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «λίγη θηλυκότητα δεν θα έβλαπτε».
Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,2% στα τέλη Ιουλίου. Από τότε, προειδοποίησε ότι οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Από τη μεριά του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα περιοριστεί από το 3,6% το 2018 στο 2,9% φέτος και το 3% το 2020, που είναι τα χαμηλότερα ποσοστά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, «με τους καθοδικούς κινδύνους να συνεχίζουν να αυξάνονται».
Σε ερώτηση αν μπορεί να κάνει περισσότερα για να πείσει τους ηγέτες, όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Θα συνεχίσω σίγουρα να είμαι αποφασισμένη, να διασφαλίζω ότι εστιάζουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την παραγωγικότητα και τη σταθερότητα».
Ωστόσο, επέμεινε ότι τα νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να «προβλέπουν» και «να παραμένουν πιστά στα γεγονότα και τα οικονομικά δεδομένα». «Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο και να μην προσθέσουμε αβεβαιότητα για το τι θα κάνει μια κεντρική τράπεζα» εκτίμησε.
Ενώ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να επικρίνει την Fed, την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα και τον πρόεδρο της Τζερόμ Πάουελ, η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η ίδια «διαρκώς» υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών.
«Όταν ήμουν επικεφαλής του ΔΝΤ, σε χώρες όπου είδα έναν διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας να συνδέεται με βλέψεις ή με πολιτικές επιταγές, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι δεν αναφέρεται στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, αλλά «σε μικρότερες χώρες, όπου ορισμένες φορές απειλείται η ανεξαρτησία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η Κίνα πείθει – πλέον – ως η έτερη υπερδύναμη του διεθνούς συστήματος
Ο πολιτικός σεισμός και η κρίση του Κιρ Στάρμερ
«Πρόκειται για μια πληγή της χριστιανικής μνήμης», δήλωσε ο βορειοαμερικανός ποντίφικας
Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση
Oι κατηγορίες του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας
Πηγή του Al Jazeera αναφέρει πρόοδο στις συνομιλίες - Πιθανή συμφωνία ακόμη και αύριο
Στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 600 δήμους σε όλη την Ιταλία
Έκτακτη σύσκεψη στο Ελσίνκι - Ανησυχία για τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Το δεύτερο θετικό κρούσμα χανταϊού μεταξύ των 14 Ισπανών που αποβιβάστηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο
Ιρανικά ΜΜΕ: O πρόεδρος διέταξε αποκατάσταση πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη τη χώρα
Σε απομόνωση δύο επιβάτες από την Ουγκάντα
Είναι «ευδιάθετη, δεδομένων των συνθηκών», δηλώνει το παλάτι
«Την πουλούσε σαν να ήταν εμπόρευμα», λέει η δικηγόρος της γυναίκας
Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης
Eυτυχώς δεν υπήρξαν θύματα
Snus και ηλεκτρονικά τσιγάρα παραμένουν δημοφιλή - Aνησυχία στους ειδικούς
Σοκ στη Βρετανία από τελετή Kambo
Χωρίς τραυματισμούς το περιστατικό - Το όχημα αποσύρθηκε άμεσα για τεχνικό έλεγχο
Καθώς τα περιστατικά «χαοτικής συμπεριφοράς» γίνονται όλο και πιο συχνά
Το αεροσκάφος του Τζον Χίλι έχασε το σήμα του κοντά στα ρωσικά σύνορα κατά την επιστροφή του από την Εσθονία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.