Κοσμος

Ο Γιούνκερ δεν αποκλείει το «σκληρό» Brexit

«Να μην προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε», η ατάκα Μπαρνιέ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ/©EPA/OLIVIER HOSLET

«Παραμένει αληθινός ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία» προειδοποίησε ο Γιούνκερ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι ένας τέτοιος κίνδυνος «παραμένει πολύ αληθινός». Έξι εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Μεγάλης Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ».

Η τοποθέτηση Γιούνκερ έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο -δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

Μπαρνιέ: Να μην προσποιούμαστε

«Το θέμα δεν είναι να προσποιούμαστε ότι διαπραγματεύομαστε» δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. Και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την ασυνήθιστη και περίπλοκη διαπραγμάτευση είναι δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια».

Παράλληλα, ο Μπαρνιέ προειδοποίησε να μην υπο-εκτιμώνται οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία και δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα θέματα που εγείρονται από την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ πριν καταστεί δυνατή μια συμφωνία για μια μελλοντική εμπορική σχέση.

Σοβαρές επιπτώσεις για Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ

«Συμβουλεύω όλους να μην υπο-εκτιμούν τις επιπτώσεις, προφανώς για το Ηνωμένο Βασίλειο πρώτα απ’ όλα, αλλά και για εμάς, από την απουσία μιας συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι μια συμφωνία διαζυγίου, που θα αντιμετωπίζει ζητήματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών και τα ιρλανδικά σύνορα, αποτελεί προϋπόθεση για μια συμφωνία επί της μελλοντικής οικονομικής σχέσης μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία, θέλω να σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά… Περίπου τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε» συμπλήρωσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ