Κοσμος

Ντ. Κάμερον: Ο Τζόνσον δεν πίστευε ότι το Brexit θα επικρατήσει

Αποκαλυπτικός ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για την ταραγμένη περίοδο του δημοψηφίσματος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ο Μπόρις Τζόνσον νόμιζε ότι το Brexit θα χάσει στο δημοψήφισμα και γι' αυτό επέλεξε να το στηρίξει» αποκάλυψε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Τα πυρά του κατά του Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας που προκήρυξε το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit και παραιτήθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση των πολιτών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για εκείνη την περίοδο. Όπως είπε, ο Μπόρις Τζόνσον δεν πίστευε ποτέ στον αγώνα υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου τού είχε, μάλιστα, εκφράσει τη θέση πως το Brexit θα συντριβεί στο δημοψήφισμα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Κάμερον δίνει συνεντεύξεις στο πλαίσιο προώθησης του βιβλίου του, το οποίο αναφέρεται στην περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016. Ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε εκ νέου να ζητήσει συγγνώμη για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος -κάτι που επικριτές του στο κόμμα των Τόρις ζητούν επίμονα να το κάνει εδώ και τρία χρόνια- αποκλείοντας να επιστρέψει στην πολιτική.

«Ξέρετε, λίγα μόλις λεπτά πριν βγει για να εξηγήσει τους λόγους που τασσόταν υπέρ του Brexit, μου έστειλε ένα γραπτό μήνυμα το οποίο έλεγε: "Το Brexit πρόκειται να συντριβεί..."» ανέφερε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

«Νόμιζε ότι το Brexit θα χάσει στο δημοψήφισμα, αλλά δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να βρεθεί στη ρομαντική, πατριωτική και εθνικιστική πλευρά του Brexit» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των Τόρις.

«Δεν είχε ποτέ υπερασπιστεί το Brexit στο παρελθόν. Σκέφτηκε ότι θα χάσει και γι' αυτό έκανε την επιλογή να το στηρίξει» υποστήριξε.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μαζί με τον ακροδεξιό Νάιτζελ Φάρατζ, ήταν οι βασικοί αρχιτέκτονες της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Στο δημοψήφισμα του 2016, το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ εδώ που φτάσαμε. Λαμβάνω το μερίδιο ευθύνης μου, διότι ήταν το δικό μου δημοψήφισμα, η δική μου εκστρατεία (υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.) και έχασα» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.