- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νέο κλάδος στην ΕΕ που θα «συμπληρώνει το ΝΑΤΟ»
Στη διεύθυνση Άμυνας και Διαστήματος διορίστηκε «σύμμαχος» του Μακρόν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί έναν κλάδο άμυνας και διαστήματος που «θα συμπληρώνει το ΝΑΤΟ».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει έναν νέο κλάδο άμυνας και διαστήματος για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση, τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διορίζοντας στο σχετικό αξίωμα μια σύμμαχο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η δημιουργία ενός αμυντικού σκέλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι στο οποίο αντιστεκόταν εδώ και καιρό η Βρετανία, είναι μια απόπειρα της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακόψει τη μείωση της επιρροής της ΕΕ, την ώρα που αντιμετωπίζει ισχυρή αμερικανική πίεση να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο Ρόιτερ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνει ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Όμως στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ειπωθεί επανειλημμένα ... πως οι κοινές προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις τους είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Η φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε πως τα σχέδια θα ωφελήσουν την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία ανήκουν πολλές χώρες της ΕΕ, και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα η συλλογική άμυνά μας».
Η Σιλβί Γκουλάρ, πρώην ευρωβουλευτής και μέχρι τώρα υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, θα είναι υπεύθυνη για τη νέα γενική διεύθυνση, ως επίτροπος αρμόδια για τη βιομηχανική πολιτική.
Αν και η φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε λίγες λεπτομέρειες, το αμυντικό σκέλος θα οικοδομηθεί πάνω σ' ένα στρατιωτικό σύμφωνο της ΕΕ που υπογράφηκε στα τέλη του 2017 για την ολοκλήρωση των αμυντικών δυνάμεων μέσω της εργασίας πάνω σε νέα όπλα και της συνδρομής σε ταχείες αναπτύξεις δυνάμεων.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την πρωτοβουλία, όμως έχει επίσης προειδοποιήσει να μην αποκλειστούν οι αμερικανικές εταιρείες από τα αμυντικά συμβόλαια.
Το διάστημα γίνεται επίσης ένας τομέας στον οποίο η ΕΕ θέλει να αναπτύξει από κοινού τεχνολογία, ιδιαίτερα καθώς η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν διαστημικά όπλα που μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία εχθρικών πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας ή να καταστρέψουν δορυφόρους.
Τα σχέδια θα βασιστούν σ' ένα προτεινόμενο αμυντικό ταμείο 13 δισεκ. ευρώ για την από κοινού ανάπτυξη και αγορά όπλων, με χρήματα από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για τις έρευνες στον αμυντικό τομέα. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναμένεται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό αυτόν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Το τέλος μιας παράδοσης αιώνων;
Ο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποιεί για ξένες παρεμβάσεις στις επερχόμενες εκλογές
Η ερώτηση που την έφερε σε δύσκολη θέση
Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης
Ο 19χρονος «αρχικυνηγός ποντικιών» της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης
Σοκαριστικές καταγγελίες στη δίκη του κωμικού
Γείτονες ενημέρωσαν τις αρχές για το άγριο, διπλό έγκλημα
4 φορές τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί φέτος πυρκαγιές σε χώρους ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.