- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέο κλάδος στην ΕΕ που θα «συμπληρώνει το ΝΑΤΟ»
Στη διεύθυνση Άμυνας και Διαστήματος διορίστηκε «σύμμαχος» του Μακρόν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί έναν κλάδο άμυνας και διαστήματος που «θα συμπληρώνει το ΝΑΤΟ».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει έναν νέο κλάδο άμυνας και διαστήματος για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση, τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διορίζοντας στο σχετικό αξίωμα μια σύμμαχο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η δημιουργία ενός αμυντικού σκέλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι στο οποίο αντιστεκόταν εδώ και καιρό η Βρετανία, είναι μια απόπειρα της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακόψει τη μείωση της επιρροής της ΕΕ, την ώρα που αντιμετωπίζει ισχυρή αμερικανική πίεση να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο Ρόιτερ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνει ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Όμως στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ειπωθεί επανειλημμένα ... πως οι κοινές προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις τους είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Η φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε πως τα σχέδια θα ωφελήσουν την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία ανήκουν πολλές χώρες της ΕΕ, και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα η συλλογική άμυνά μας».
Η Σιλβί Γκουλάρ, πρώην ευρωβουλευτής και μέχρι τώρα υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, θα είναι υπεύθυνη για τη νέα γενική διεύθυνση, ως επίτροπος αρμόδια για τη βιομηχανική πολιτική.
Αν και η φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε λίγες λεπτομέρειες, το αμυντικό σκέλος θα οικοδομηθεί πάνω σ' ένα στρατιωτικό σύμφωνο της ΕΕ που υπογράφηκε στα τέλη του 2017 για την ολοκλήρωση των αμυντικών δυνάμεων μέσω της εργασίας πάνω σε νέα όπλα και της συνδρομής σε ταχείες αναπτύξεις δυνάμεων.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την πρωτοβουλία, όμως έχει επίσης προειδοποιήσει να μην αποκλειστούν οι αμερικανικές εταιρείες από τα αμυντικά συμβόλαια.
Το διάστημα γίνεται επίσης ένας τομέας στον οποίο η ΕΕ θέλει να αναπτύξει από κοινού τεχνολογία, ιδιαίτερα καθώς η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν διαστημικά όπλα που μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία εχθρικών πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας ή να καταστρέψουν δορυφόρους.
Τα σχέδια θα βασιστούν σ' ένα προτεινόμενο αμυντικό ταμείο 13 δισεκ. ευρώ για την από κοινού ανάπτυξη και αγορά όπλων, με χρήματα από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για τις έρευνες στον αμυντικό τομέα. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναμένεται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό αυτόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης πέρασαν όλες οι βάσεις
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενώ κοιμόταν
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαφάνιση του απόστρατου υποπτεράρχου Γουίλιαμ Νιλ ΜακΚάσλαντ
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Αούν
Το βίντεο, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια προβολές
Ο 51χρονος Ερίκ Ρομπίκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δύο αγνώστους
Διαψεύδει η Βηρυτός επικοινωνία με Ισραήλ – Τι ειπώθηκε στη συνομιλία με Ρούμπιο
Reuters: Ιράν και ΗΠΑ έχουν σημειώσει «ορισμένη πρόοδο», αλλά παραμένουν διαφωνίες για τα πυρηνικά
Δήλωσαν ως προορισμό το Ιράκ αλλά ανέμεναν εντολές στον Περσικό Κόλπο
Δραματικές οι στιγμές μέσα στο σχολείο - Παιδιά κρυβόντουσαν όπου μπορούσαν για να σωθούν
Τι δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας - Η ποπ σταρ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση
Πώς έγινε η σημαντική αυτή ανακάλυψη
Τραγωδία στη Βιρτζίνια - Ο Τζάστιν Φέρφαξ πυροβόλησε τη σύζυγό του και έβαλε τέλος στη ζωή του
Παγκόσμια απειλή χαρακτήρισε τον Πούτιν ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μπέρδεψε εδάφιο της Βίβλου με κινηματογραφική ατάκα του Κουέντιν Ταραντίνο
Σφοδρό τροχαίο του κόστισε τη ζωή
Στο στόχαστρο πόλεις και άμαχοι
«Η Τεχεράνη δεν μπορεί να ελέγξει τα Στενά», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
Σφοδρές μάχες σώμα με σώμα με τη Χεζμπολάχ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.