Κοσμος

Brexit: Ήττα Τζόνσον στη Βουλή - Απειλεί με πρόωρες εκλογές

Οι Βρετανοί βουλευτές είπαν όχι στο no-deal Brexit

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων
Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων © EPA / ROGER HARRIS / UK PARLIAMENT / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ήττα Τζόνσον στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι Βρετανοί βουλευτές είπαν όχι στο no-deal Brexit. Απειλεί με πρόωρες εκλογές ο Τζόνσον.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έχασε την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για Brexit με όποιο κόστος στις 31 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον πρώτο Βρετανό πρωθυπουργό που χάνει την πρώτη του ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

Οι βρετανοί βουλευτές με πλειοψηφία 27 ψήφων (328 προς 301 ψήφους), στήριξαν την πρόταση να ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ψηφοφορίας την Τετάρτη, πάνω στο νομοσχέδιο που αποτρέπει και μπλοκάρει μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

Σημειώνεται ότι συνολικά 31 βουλευτές των Τόρις στήριξαν την προταση της αντιπολίτευσης, παρά την απειλή του πρωθυπουργού ότι αν το έκαναν θα διαγράφονταν απόν την κοινοβουλευτική ομάδα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός απείλησε με πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι διαφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση. Τόνισε ότι αν και δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ωστόσο, αν αύριο (σ.σ. Τετάρτη), οι βουλευτές υπερψηφίσουν μια «χωρίς νόημα» καθυστέρηση του Brexit, τότε θα αναγκαστεί να καταθέσεις πρόταση για πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, τόνισε ότι ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα πάει ως πρωθυπουργός να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου και προέβαλε το δίλημμα ότι αν πάει ο Τζέρεμι Κόρμπιν (σ.σ. ηγέτης των Εργατικών), θα κάνει ό,τι του πει η ΕΕ, ενώ αν πάει ο ίδιος θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία. Τέλος, επανέλαβε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν απάντησε ότι οι Εργατικοί δεν πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση για πρόωρες εκλογές, εκτός κι αν προλάβει να περάσει πρώτα το νομοσχέδιο για μπλοκάρισμα του no-deal Brexit και τόνισε ότι αν ο Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει πρώτα να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Επίσης, αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ