Κοσμος

Προσγείωσε αεροπλάνο στο τρίτο μάθημα -Λιποθύμησε ο εκπαιδευτής

Χάρη στις οδηγίες και την ψυχραιμία του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυστραλός προσγείωσε αεροπλάνο στο τρίτο μάθημα όταν λιποθύμησε ο εκπαιδευτής -πιλότος.

Υπό τις οδηγίες ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας κατάφερε να προσγειώσει ένα μικρό αεροπλάνο ένας Αυστραλός καθώς ο εκπαιδευτής του λιποθύμησε εν πτήσει.

Ο Μαξ Σιλβέστερ είχε κάνει μόλις δύο πτητικά μαθήματα όταν, το περασμένο Σάββατο, και ενώ βρίσκονταν στον αέρα, ο εκπαιδευτής του έχασε τις αισθήσεις του. Χάρη στην καθοδήγηση και την ψυχραιμία που επέδειξε ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Jandakot στο Περθ, κατάφερε να προσγειώσει με ασφάλεια το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο πατέρας τριών παιδιών ήταν στο τιμόνι του αεροπλάνου 50 λεπτά περίπου προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει σε όρθια στάση τον εκπαιδευτή. «Έχει γύρει στον ώμο μου, προσπαθώ να τον κρατήσω ψηλά αλλά συνεχώς πέφτει», έλεγε ο Σιλβέστερ στον πύργο ελέγχου  για την κατάσταση που αντιμετώπιζε.  

Από την πλευρά του ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας  κατεύθυνε με ψυχραιμία τον μαθητευόμενο πιλότο ζητώντας του να κάνει έναν κύκλο γύρω από το αεροδρόμιο ώστε να εξοικειωθεί με τον διάδρομο. Στη συνέχεια του έδωσε οδηγίες για την διαδικασία προσγείωσης. «Κατέβασε περισσότερο τη "μύτη" σου. Σβήσε τον κινητήρα. Τώρα σήκωσε απαλά τη "μύτη". Κράτα την εκεί. Τέλεια. Τώρα ξεκίνα να φρενάρεις ήρεμα. Και είσαι στο έδαφος. Τα κατάφερες φίλε μου», έλεγε στον πιλότο.

Μάρτυρες σε όλη τη διαδικασία ήταν η σύζυγος του μαθητευόμενου πιλότου και τα τρία παιδιά τους.