Κοσμος

Βολιβία: Υπό έλεγχο οι φωτιές, αλλά για τα ζώα είναι πολύ αργά

Αποκαρδιωτική η κατάσταση στο φυσικό πάρκο Οτουκίς. Περισσότερα από 1,6 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έβο Μοράλες
Έβο Μοράλες © Jemal Countess / Getty Images / Ideal Images

Βολιβία: Υπό έλεγχο πλέον οι φωτιές, αλλά για τα ζώα είναι πολύ αργά. Αποκαρδιωτική η κατάσταση στο Οτουκίς. Στάχτη πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα.

Οι αρχές της Βολιβίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι το 85% των μεγάλων πυρκαγιών που κατέστρεψαν το ανατολικό τμήμα της χώρας είναι πλέον υπό έλεγχο. Όμως για πολλά ζώα είναι ήδη αργά.

Στο φυσικό πάρκο Οτουκίς, μια προστατευόμενη περιοχή μεγαλύτερη από 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή Παντανάλ, στα σύνορα με τη Βραζιλία και την Παραγουάη, με πλούσια βλάστηση, γνωστή για τη μεγάλη βιοποικιλότητά της η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

Περισσότερα από 1.600.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε στάχτη, καταστρέφοντας ένα ολόκληρο οικοσύστημα.

Απανθρακωμένοι κορμοί δέντρων, μαυρισμένη γη και στο έδαφος τα πτώματα θηλαστικών, ερπετών, κελύφη τεράστιων σαλιγκαριών που έχουν καεί από τις φλόγες.

«Πρόκειται για καταστροφή, ήρθαμε πριν από μερικές ημέρες όταν δεν είχαν ξεσπάσει οι πυρκαγιές ακόμη. Η φύση ήταν ζωντανή. Υπήρχαν ζώα, φυτά. Τώρα, το να βλέπω ότι όλα αυτά έχουν καταστραφεί μου προκαλεί μεγάλη θλίψη, πάρα πολύ μεγάλη θλίψη», δήλωσε ο Ουμπέρτο Μεϊλίνο, ένας εθελοντής που πήγε να βοηθήσει στο πάρκο.

Κάποια πουλιά βρίσκονταν μεταξύ των απανθρακωμένων κλαδιών των δέντρων.

Ο Ρομπέρτο Πάις, ένας κτηνίατρος από την Ουρουγουάη που πήγε να βοηθήσει, δήλωσε ότι νιώθει μεγάλη «στενοχώρια». «Όλα τα ζώα που είδα ήταν νεκρά. Νεκρά, όλα (…) Φεύγω άλλος άνθρωπος», σχολίασε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ