Κοσμος

Νεκροί δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν

Την ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ αμερικανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν για ειρηνευτική συμφωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
american-soldiers3242.gif
©EPA/JALIL REZAYEE

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την Τετάρτη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αποστολή του NATO στην ασιατική χώρα, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ξεκινήσουν οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ. Η στρατιωτική αποστολή Resolute Support εκπαιδεύει και υποστηρίζει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Εκπρόσωπός της ανέφερε ότι οι δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια «επιχείρησης», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Από τις αρχές του 2019 έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν 14 Αμερικανοί. Το 2018 οι απώλειες ήταν 12.

Στόχος των επαφών στην Ντόχα είναι να υπάρξει συμφωνία για τους άξονες πάνω στους οποίους θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η συμφωνία αναμένεται να προβλέπει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την ασιατική χώρα. Σε αντάλλαγμα οι Ταλιμπάν θα φροντίσουν στα εδάφη που ελέγχουν να μη δρουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» και σημειώνονται βομβιστικές επιθέσεις.

Η αμερικανική εισβολή το 2001

Το 2001, λίγο καιρό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σε Νέα Υόρκη, Βιρτζίνια και Πενσιλβάνια, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν.

Από τότε η χώρα παραμένει βυθισμένη στο χάος. Τουλάχιστον 2.300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 20.400 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.

Οι χειρισμοί Ομπάμα

Από το 2014, με απόφαση του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η αποστολή του ΝΑΤΟ έπαψε να εμπλέκεται άμεσα στις εχθροπραξίες. Στο αποκορύφωμα της στρατιωτικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει 100.000 στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων.

Τι σχεδιάζει ο Τραμπ

Αυτήν τη στιγμή παραμένουν περίπου 14.000. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι θέλει «τα αγόρια να γυρίσουν σπίτι». Επιθυμεί, όμως, να υπάρχει παρουσία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφορίων ώστε το Αφγανιστάν να πάψει να αποτελεί «εργαστήριο παραγωγής τρομοκρατών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ