Κοσμος

Ryanair: Ξεκίνησε η απεργία στην Πορτογαλία - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Ακολουθούν ανάλογες κινητοποιήσεις σε Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ryanair
Ryanair/© Pixabay

Άρχισε το πρωί η πενθήμερη απεργία εργαζομένων της Ryanair στην Πορτογαλία.

Απεργία, όπως είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης το προσωπικό καμπίνας της Ryanair στην Πορτογαλία, με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους να προειδοποιεί τους επιβάτες ότι ενδέχεται να επηρεαστεί μικρός αριθμός πτήσεων και την κυβέρνηση να ζητεί από τους εργαζόμενους να παράσχουν ένα μίνιμουμ υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθεί το χάος.

Η 5μερη απεργία κηρύχθηκε από το σωματείο SNPVAC και είναι η πρώτη μιας σειράς προγραμματισμένων κινητοποιήσεων σε Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία. Πραγματοποιείται έναν χρόνο αφότου απεργίες με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στη Ryanair αλλά και μισθολογικά αιτήματα ανάγκασαν την εταιρεία να ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις.

Η Ryanair ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα κάποιων πτήσεών της στην Πορτογαλία και πρόσθεσε ότι θα ενημερωθούν οι επιβάτες που επηρεάζονται από αυτές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ακυρώσεις ή καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Λισαβόνας, του Πόρτο και του Φάρο.

Η διοίκηση της εταιρείας επεσήμανε ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι μετά τις περσινές απεργίες, με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αρκετά σωματεία πιλότων σε όλη την Ευρώπη, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως, το SNPVAC καταγγέλλει ότι η Ryanair αρνείται να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο που υπεγράφη τον Νοέμβριο και προβλέπει την παροχή δώρου γιορτών στους εργαζόμενους, 22 ημέρες ετησίως άδεια και πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Πορτογαλίας σε θέματα οικογενειακού δικαίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ