- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Πούτιν σε Μακρόν: «Δεν θέλουμε Κίτρινα Γιλέκα στη Μόσχα»
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές
Ο πρόεδρος Μακρόν ζητά από τη Ρωσία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές. Και ο Πούτιν απαντά: «Δεν θέλουμε Κίτρινα Γιλέκα στη Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Μόσχα οφείλει να τηρεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, σημειώνοντας ότι είναι ορθό να διατηρείται ο διάλογος μεταξύ των χωρών, ιδίως σε θέματα διεθνών κρίσεων.
Ο Μακρόν, που υποδέχτηκε τον Ρώσο ηγέτη στη θερινή κατοικία του στη νότια Γαλλία, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυο τους θα σημειώσουν πρόοδο στο θέμα της εξεύρεσης μια ειρηνικής λύσης για την κρίση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας έτεινε κλάδο ελαίας στον Πούτιν.
«Αυτό το καλοκαίρι ζητήσαμε να υπάρξει ελευθερία στις διαδηλώσεις, ελευθερία λόγου, ελευθερία γνώμης και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, που θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό στη Ρωσία, όπως και σε όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πούτιν πριν από την έναρξη των συνομιλιών τους.
«Επειδή πιστεύω σε μια ευρωπαϊκή Ρωσία», τόνισε. Τάχθηκε επίσης υπέρ της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Παρά «τις παρεξηγήσεις των τελευταίων δεκαετιών, τις συζητήσεις για τη σχέση της με τη Δύση», η Ρωσία «είναι Ευρωπαία» και «πρέπει να ξαναβρούμε μια αρχιτεκτονική της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Εδώ και πάνω από έναν μήνα στη Μόσχα οργανώνονται κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις, αφού οι αρχές απαγόρευσαν στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Σχολιάζοντας την προτροπή του Μακρόν, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει διαδηλώσεις του τύπου των «κίτρινων γιλέκων» που συγκλόνισαν για μήνες τη Γαλλία, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Στις πρώτες δηλώσεις του για το θέμα αυτό εδώ αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τόνισε ότι οι διαδηλωτές οφείλουν να τηρούν τον νόμο.
Απαντώντας σε μια ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πούτιν είπε ότι όσοι κρίνονται ένοχοι για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας περί διαδηλώσεων θα τιμωρούνται και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποκινεί συγκρούσεις.
Ο Μακρόν και ο Πούτιν είπαν ότι θα συζητήσουν επίσης τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράν, τον πόλεμο στη Συρία και θέματα που αφορούν τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος», μετά τις επαφές που είχε με τον νέο Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα συζητήσω (σ.σ. με τον Μακρόν) τις επαφές μου με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας. Υπάρχουν πράγματα που αξίζει να συζητηθούν και τα οποία προκαλούν μια επιφυλακτική αισιοδοξία», σημείωσε.
Όσον αφορά τη Συρία, ο Μακρόν ζήτησε από το καθεστώς της Δαμασκού και από τη Μόσχα να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία «στηρίζει τον συριακό στρατό» στη μάχη του εναντίον των «τρομοκρατικών απειλών».
Να σημειωθεί επίσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο Μακρόν θα επισκεφθεί τη Μόσχα τον Μάιο του 2020 για την 75η επέτειο από τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν κάνει πίσω ο Αλβανός πρωθυπουργός
Πώς η επικεφαλής του Rassemblement National μπορεί να κερδίσει τη γαλλική προεδρία
Τεχνικό πρόβλημα ή πολιτική απόφαση
Τεράστιες καταστροφές στο ιστορικό κτίριο
Είχε προηγηθεί λεηλασία στην επιχείρηση
«Δεν σταμάτησε ούτε στιγμή» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας
Δείτε τις εικόνες από τις λεηλασίες
Εικόνες χάους σε Παρίσι, Λιμόζ και Μασσαλία
Ποιο είναι το πιο άμεσο μέτωπο για την Ευρώπη
Περισσότεροι από 197 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πανεθνικές διαδηλώσεις
Έβαζε μπογιά σε φαγητά για να δείχνουν πιο όμορφα
Στο Παρίσι «ολόκληροι δρόμοι καταστράφηκαν», δηλώνει ο δήμαρχος
Δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν στο κέντρο της πόλης Μασσαλίας
Έρευνα για τα κίνητρα του 16χρονου δράστη
Διαδηλωτής φέρεται να έχασε το χέρι του σε πορεία κοντά στη Λυών
Την ώρα που στη χώρα εντείνονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και επιστρέφουν τα «Κίτρινα Γιλέκα»
Πληροφορίες ότι θα ευλογήσει αύριο το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.