Κοσμος

Ρωσία: Πλήγμα για το κύρος του ΠΟΕ ενδεχόμενη φυγή των ΗΠΑ

Τι δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στον απόηχο των απειλών Τραμπ για αποχώρηση από τον διεθνή οργανισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δολάριο
Δολάριο/© Pixabay

Αν οι ΗΠΑ φύγουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη πως η ύπαρξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ, WTO) θα τεθεί σε σοβαρή αμφισβήτηση, σε περίπτωση που μείζονες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποχωρήσουν από αυτόν -ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε το σχόλιο αυτό, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο Τραμπ απείλησε την Τρίτη να αποχωρήσει από τον ΠΟΕ λόγω της άδικης -όπως υποστήριξε- αντιμετώπισης των Ηνωμένων Πολιτειών από τον οργανισμό.

«Είναι προφανές πως η ύπαρξη θεμελιωδών διεθνών οικονομικών οργανισμών (όπως ο WTO) θα τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση μετά την έξοδο των μεγαλύτερων οικονομιών στη γη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Orginization), η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Γενεύη, ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1995 και βασίζεται στη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT), η οποία συνήφθη το 1947. Μέλη του είναι περισσότερες από 160 χώρες. Η Ρωσία εντάχθηκε στον οργανισμό το 2012.

Η τοποθέτηση Τραμπ έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία εντείνεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για εμπορικούς λόγους. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σταματά τις πιέσεις για τη σύναψη συμφωνίας με το Πεκίνο, η οποία θα ρυθμίζει σειρά θεμάτων στις εμπορικές συναλλαγές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ