Κοσμος

Εξετάσεις ιδεολογίας θα δίνουν οι δημοσιογράφοι στην Κίνα

Απαιτείται πιστοποίηση «μαρξιστικών αξιών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
57014-114205.jpg

Εξετάσεις ιδεολογίας προκειμένου να διατηρήσουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες, είναι υποχρεωμένοι να δώσουν Κινέζοι δημοσιογράφοι στις αρχές της νέας χρονιάς, σε ένα ακόμη παράδειγμα της αύξησης του ελέγχου που ασκεί το κυβερνών Κομμουνιστικό κόμμα του Σι Τζινπίνγκ, ενώ είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δώσουν μαζικά τέτοιες εξετάσεις, επισήμαναν τα Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πριν τις εξετάσεις, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, οι δημοσιογράφοι θα εκπαιδευτούν τουλάχιστον 18 ώρες σε θέματα που περιλαμβάνουν τις μαρξιστικές ειδησεογραφικές αξίες και τον σοσιαλισμό με Κινεζικά χαρακτηριστικά, καθώς και στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Η εξέτασή τους θα βασιστεί σε ένα εγχειρίδιο 700 σελίδων το οποίο πωλείται στα βιβλιοπωλεία, και περιέχει οδηγίες όπως, «δεν επιτρέπεται επ' ουδενί δημοσιευμένα ρεπορτάζ να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε σχόλια αντιβαίνουν στην κομματική γραμμή» και, «η σχέση ανάμεσα στο κόμμα και τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης είναι σχέση καθοδηγητή και καθοδηγούμενου».

Στόχος της εξέτασης και της εκπαίδευσης που θα προηγηθεί είναι «να αυξηθεί η συνολική ποιότητα των δημοσιογράφων της Κίνας και να ενθαρρυνθούν να καθιερώσουν το σοσιαλισμό ως το βασικό σύστημα αξιών τους», σημειώνει η Γενική Διοίκηση Τύπου και Εκδόσεων, ένα σημαντικό ρυθμιστικό όργανο των μέσων ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι ωστόσο εξηγούν διαφορετικά το νόημα των εξετάσεων. «Ο στόχος αυτού του είδους ελέγχου είναι απλώς να σε εξουθενώσει, να σε κάνει να αισθάνεσαι πως ο πολιτικός έλεγχος είναι αναπόδραστος», είπε ένας δημοσιογράφος εφημερίδας στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη νότια πόλη Γκουανγκζού.

«Το σφίξιμο των λουριών είναι πολύ φανερό σε εφημερίδες που έχουν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Αυτές τις μέρες είναι πολλά πράγματα για τα οποία δεν τους επιτρέπεται να κάνουν ρεπορτάζ», λέει δημοσιογράφος ειδησεογραφικού περιοδικού. Την ίδια στιγμή η Κίνα εντείνει επίσης τις προσπάθειες να περιορίσει και τη δουλειά ξένων ειδησεογραφικών οργανισμών. Στους Νew York Times αλλά και στο Bloommberg, δόθηκαν νέες δημοσιογραφικές βίζες διάρκειας πάνω από ένα χρόνο, μετά τη δημοσίευση εκ μέρους τους ρεπορτάζ για τον πλούτο μελών των οικογενειών του πρώην πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Οι δημοσιογράφοι που θα αποτύχουν στην εξέταση θα πρέπει να υποβληθούν και πάλι σ' αυτή, αφού περάσουν ξανά την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στους δημοσιογράφους που θα αρνηθούν να δώσουν τις εξετάσεις.

Γ.Σ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ