Κοσμος

Επαίτες με… άδεια εργασίας σε πόλη της Σουηδίας

Θα πληρώνεις 27 ευρώ και θα ζητιανεύεις νόμιμα για 3 μήνες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επαίτες με άδεια εργασίας ρίχνει στους δρόμους μια πόλη της Σουηδίας με στόχο να δυσκολέψει ή να εξαλείψει το φαινόμενο.

Πόλη της Σουηδίας γίνεται η πρώτη στη χώρα που εισάγει το μέτρο της έκδοσης ειδικής άδειας εργασίας για επαίτες στον δρόμο. Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα όσοι θέλουν να ζητιανεύουν θα συμπληρώνουν μια διαδικτυακή αίτηση ή σε αστυνομικό τμήμα, θα καταβάλλουν το ποσό των 27 ευρώ και θα αποκτούν νόμιμη άδεια επαιτείας με ID για τρεις μήνες. Όποιος επαίτης βρεθεί στην πόλη Εσκιλστούνα, δυτικά της Στοκχόλμης, χωρίς την άδεια θα πληρώνει πρόστιμο ύψους έως και 374 ευρώ.

Ο Τζίμι Τζάνσον, δημοτικός σύμβουλος με τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε ότι το μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου έχει στόχο να δυσκολέψει την επαιτεία προσδίδοντας σε αυτήν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Θα δούμε πώς θα πάει», είπε ο δημοτικός σύμβουλος σε τοπικό μέσο ενημέρωσης προσθέτοντας ότι η άδεια θα φέρει τους άστεγους κι άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές της υπηρεσίες.

Οι επικριτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται η επαιτεία και ότι φέρνει σε ακόμα πιο ευάλωτη θέση τους επαίτες, κυρίως Ρομά από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Ο Τόμας Λιντρούς, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Stadsmission, υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα αυξάνει τις προϋποθέσεις για εκμετάλλευση των επαιτών από εγκληματικές συμμορίες που θα μπορούν να πληρώνουν το ποσό της άδειας και να απαιτούν ανταλλάγματα από τους επαίτες.