Κοσμος

Τέλος η μπούρκα και το νικάμπ στην Ολλανδία

Σε ισχύ η απαγόρευση - Σε ποιους χώρους δεν επιτρέπεται η χρήση τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε ισχύ ο νόμος στην Ολλανδία που απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν μπούρκα και νικάμπ σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια και ΜΜΜ.

Σε ισχύ τέθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Ολλανδία ο νόμος που απαγορεύει την μπούρκα και το νικάμπ σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το πρόστιμο για τους παραβάτες ορίζεται στα 150 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και 400 γυναίκες κυκλοφορούν με μπούρκα ή νικάμπ στην Ολλανδία, ο πληθυσμός της οποίας φθάνει τους 17 εκατ. κατοίκους.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018. Προηγήθηκαν 15 χρόνια διαβουλεύσεων για το θέμα αυτό. Ο αντι-ισλαμιστής βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς είχε προτείνει το 2005 την ψήφιση νόμου που να προβλέπει την απαγόρευση σε γυναίκες να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους, φορώντας μπούρκα ή νικάμπ.

Τι ισχύει πλέον

«Εφεξής απαγορεύονται τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο στους χώρους εκπαίδευσης, στα ιδρύματα και τα δημόσια κτίρια, τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Και προστίθεται: «Στους χώρους αυτούς είναι σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και για την καλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όλοι να μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να βλέπουν ο ένας τον άλλο».

Ως εκ τούτου, «απαγορεύεται να φοράει κάποιος οτιδήποτε καθιστά μη αναγνωρίσιμο το πρόσωπο, όπως κράνη πλήρους κάλυψης, κουκούλες ή μπούρκα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, στους εργαζομένους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα, καθώς και στους οδηγούς στα ΜΜΜ, εναπόκειται να αρνηθούν την πρόσβαση σε μια γυναίκα που φοράει μπούρκα ή νικάμπ, ενώ έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν και την αστυνομία.

Αντιδράσεις

Ο τομέας των ΜΜΜ ανακοίνωσε ότι οι οδηγοί δεν θα σταματούν τα λεωφορεία, τους συρμούς του τρένου, του μετρό ή του τραμ για να κατεβάσουν μια γυναίκα που παραβαίνει το νόμο, διότι αυτό θα προκαλούσε καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

Επιπλέον, πολλά νοσοκομεία της χώρας γνωστοποίησαν ότι «δεν θα αρνηθούν τη νοσηλεία σε οποιονδήποτε, ό,τι και να φοράει».

Εξαιρέσεις

Ωστόσο, οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν μπούρκα στους δρόμους της Ολλανδίας, σε αντίθεση με τη νομοθεσία που ισχύει από το 2010 στη Γαλλία, όπου η μπούρκα και το νικάμπ απαγορεύονται σε όλους τους δημόσιους χώρους. Το Βέλγιο, η Δανία και η Αυστρία έχουν υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία.