Κοσμος

Βρετανός ΥΠΕΞ: Κρατώντας το τάνκερ, το Ιράν μένει στο σκοτάδι

Προειδοποιήσεις από Ντόμινικ Ράαμπ αν η Τεχεράνη συνεχίσει να μην επιτρέπει τον απόπλου του πλοίου.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ιράν πρέπει να αφήσει το δεξαμενόπλοιο που κατέλαβε, «αν θέλει να βγει από το σκοτάδι», το μήνυμα του Βρετανού ΥΠΕΞ.

Μήνυμα προς το Ιράν να προχωρήσει άμεσα στην «απελευθέρωση» του δεξαμενόπλοιου Stena Impero, σημαίας Μεγάλης Βρετανίας, έστειλε το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε δημόσια τοποθέτησή του ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντόμινικ Ράαμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι «αν θέλει να βγει από το σκοτάδι», τότε πρέπει να εναρμονιστεί με τους διεθνείς κανόνες και να αφήσει να αποπλεύσει το δεξαμενόπλοιο.

«Εάν οι Ιρανοί θέλουν να βγουν από το σκοτάδι και να γίνουν αποδεκτοί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, χρειάζεται να συμμορφωθούν με το βασιζόμενο σε κανόνες σύστημα της διεθνούς κοινότητας» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο Sky News.

«Δεν μπορείς απλά να πηγαίνεις και να συλλαμβάνεις παράνομα ξένα σκάφη» πρόσθεσε.

Η κατάληψη του Stena Impero από ειδικές δυνάμεις του Ιράν προκάλεσε την οργή του Λονδίνου, το οποίο έριξε στο τραπέζι πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης που θα προστατεύει τα εμπορικά πλοία στα Στενά του Χορμούζ (σ.σ. από εκεί περνά το 1/3 της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου). Για το θέμα αυτό η Τεχεράνη υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ένταση στον Περσικό Κόλπο, καλώντας το Λονδίνο να εγκαταλείψει το σχέδιο.