Κοσμος

Πώς μια αμοιβάδα σκότωσε κολυμβητή στις ΗΠΑ

Πονοκέφαλοι, πυρετός και εμετός πριν ο άτυχος άνδρας πέσει σε κώμα και αφήσει την τελευταία του πνοή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα
Εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα/©Twitter

Πέθανε κολυμβητής στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ που μολύνθηκε από εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα.

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας που βούτηξε στα νερά τεχνητής λίμνης στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας, ο κολυμβητής άφησε την τελευταία του πνοή λόγω μόλυνσης που του προκάλεσε μια εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα. Ο Έντι Γκρέι είχε επισκεφθεί το πάρκο αναψυχής Fantasy Lake Water Park στην πόλη Κάμπερλαντ Κάουντι στις 12 Ιουλίου, στο πλαίσιο εκκλησιαστικής αποστολής. Πέθανε 11 ημέρες μετά τη μοιραία βουτιά.

Το είδος Naegleria fowleri εντοπίζεται σε ζεστά γλυκά νερά όπως λίμνες, ποτάμια και ιαματικές πηγές, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πιθανότητα μόλυνσης είναι πολύ μικρή, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 90%. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αμοιβάδα Naegleria fowleri δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας αν ληφθεί με την τροφή. Ωστόσο, αν εισέλθει στο σώμα μέσω της μύτης και βρει δίοδο στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Μόλις επηρεαστεί ο εγκέφαλος, το άτομο εκδηλώνει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, πυρετό, ναυτία και έμετο πριν τελικά πέσει σε κώμα.

Από το 1962 και την πρώτη αναφορά, έως το 2018 έχουν καταγραφεί 145 περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν από το συγκεκριμένο είδος αμοιβάδας, το οποίο τρέφεται μεταξύ άλλων με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πέντε από τα περιστατικά καταγράφηκαν στη Βόρεια Καρολίνα.

Με πληροφορίες από ABC News/NBC News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ